Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 8. 2013 13:09

Průmysl bude nadále tahounem české ekonomiky

Předseda vlády Jiří Rusnok navštívil ve čtvrtek 29. srpna 2013 Moravskoslezský kraj.
Předseda vlády Jiří Rusnok navštívil ve čtvrtek 29. srpna 2013 Moravskoslezský kraj.
Vítkovický strojírenský holding je podle premiéra Jiřího Rusnoka příkladem průmyslové výroby, která má vysokou přidanou hodnotu a výrazně pomáhá české ekonomice. Řekl to při návštěvě závodu v Ostravě.

Je to jeden z mála příkladů revitalizace velkého průmyslového celku, která se povedla. Naše země se živí do značné míry průmyslem, my máme téměř čtyřicet procent HDP z průmyslu, což je absolutně nejvíc v Evropské unii,“ řekl při návštěvě předseda vlády a poznamenal, že jsou mu Vítkovice blízké, protože se ve zdejší nemocnici narodil.

Aby se průmysl uživil v relativně vyspělé a bohaté zemi, tak to musí být podle premiéra průmysl, který se opírá o velké a výjimečné znalosti. Česká republika se podle Jiřího Rusnoka nikdy nebude živit masovou výrobou jednoduchých výrobků, to je fenoménem v současnosti v Číně, Indii, Turecku a dalších zemích, které pro to mají řadu lepších podmínek.

V krizové době, která pomalu končí, nejlépe obstály ekonomiky, které se opírají o vlastní průmysl. „My se průmyslem budeme živit i do budoucna, to je nepochybné. Nenajdeme tu už ropu a plyn, nevykopeme nějaké zlaté cihly někde v podzámčí. Takže je úžasné, že ve Vítkovicích se v mnoha oblastech daří právě postupně dostávat do té průmyslové tradice a udržovat vysokou přidanou hodnotu, ať už jsou to věci kolem energetiky nebo obrovské výkovky, které vyžadují mimořádné technologické znalosti,“ řekl Jiří Rusnok.

Vítkovice Machinery Group zaměstnává v současnosti 8 500 lidí. Firma se úspěšně transformovala na podnik s vysokou přidanou hodnotou investicemi do nových progresivních technologií a podporou inovací. Dokázala si rovněž poradit s likvidací ekologických zátěží způsobem, který pomohl jejich odstranění a zkvalitnění života občanů v regionu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Premiér Rusnok k návštěvě ve Vítkovicích, 29. srpna 2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie