Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 4. 2018 17:59

Rada ESIF projednala stav čerpání evropských fondů

V pondělí 30. dubna 2018 se na Úřadu vlády uskutečnilo druhé jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) pod vedením premiéra Andreje Babiše. Hlavním tématem bylo čerpání finančních prostředků v programovém období 2014–2020 a informace o přípravě programového období po roce 2020. Rada se zabývala také situací Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Celkem jsou uzavřeny smlouvy s příjemci na dotace ve výši 296 miliard korun, což představuje 52 procent hlavní alokace. Proplaceno bylo již 106 miliard korun. Nejvíce prostředků vzhledem k alokaci šlo z Programu rozvoje venkova či OP Zaměstnanost.

Dnes jsme dlouho diskutovali o čerpání evropských strukturálních a investičních fondů, včetně problematiky, kde nečerpáme. Teď musíme Evropskou komisi přesvědčovat o tom, aby nám povolila přesunout peníze na jiné účely, které potřebujeme,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

U Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost premiér Andrej Babiš zdůraznil, že k pozastavení programu fakticky nedošlo, pouze Česká republika nemůže do přijetí odpovídajících opatření a jejich prověření zasílat Evropské komisi žádosti o platbu. Na národní úrovni program nadále pokračuje a situace by se tak neměla dotknout většiny příjemců dotací.

Důvodem komplikací jsou chyby z let 2015 a 2016, kdy nebyla správně aplikována pravidla podle legislativy EU. Cílem vlády je chyby napravit, a proto už nyní probíhají intenzivní jednání s Evropskou komisí i dotčenými generálními ředitelstvími. OP PIK je stěžejním programem na podporu českých podnikatelů, na který je v programovém období 2014–2020 vyčleněno 117 miliard korun. Aktuálně bylo podáno šest a půl tisíce žádostí o dotaci za celkem 50,2 miliardy korun a proplaceno bylo 10,4 miliardy korun.

Tématem dnešní Rady ESIF byla také problematika vysokorychlostního internetu. V červnu letošního roku navštíví ČR zástupci Evropské komise, se kterými se budou představitelé operačního programu snažit najít optimální řešení. Sama Evropská komise pak uznává, že s podobnými problémy se potýkají i další členské státy.

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF)

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) je poradním orgánem vlády v oblasti koordinace pomoci poskytované EU ze všech Evropských strukturálních a investičních fondů. Rada se schází dle potřeby a jejím úkolem je hodnotit stav čerpání jednotlivých operačních programů v programovém období 2014–2020. Rada dále koordinuje přípravu Dohody o partnerství, která je základním zastřešujícím dokumentem pro čerpání finančních prostředků z Evropských strukturálních a investičních fondů.

Nejvyšší úroveň Rady jedná pod předsednictvím předsedy vlády. Výkonným místopředsedou Rady je ministr pro místní rozvoj. Členy Rady jsou ministři podílející se na implementaci fondů (MMR, MF, MD, MPO, MŽP, MPSV, MŠMT, MZe) a primátor hlavního města Prahy. Členství v Radě je nezastupitelné.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie