Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 2. 2009 16:15

Rada EU pro spravedlnost a vnitro přivítala uzavření vězení Guantanamo

Dnes jednala Rady pro spravedlnost a vnitřní věci. Schůzce předsedali ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr vnitra Ivan Langer.

Poprvé tato Rada diskutovala o tématu detenčního zařízení na americké vojenské základny na Kubě – Guantanamo a podle slov ministra Ivana Langera přivítala odhodlání vlády USA uzavřít toto zařízení.

Snahou Rady EU je výměna informací mezi USA a EU a definování otázek, které Unii zajímají. Účelem je připravit se na jednání s americkou administrativou, kde se mimo jiné bude jednat i o programu Visa Waver.

Na tiskové konferenci Ivan Langer prohlásil, že problém věznice Guantanamo je v kompetenci jednotlivých národních států EU. Unie si však přeje, aby postup členů EU byl v tomto ohledu koordinován a byl zachován rovný přístup. Účelem tohoto postupu je, aby v rámci Schengenského prostoru se vědělo kolik lidí a kam bylo z americké věznice přesunuto.

Dnešní jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci bylo podle programu věnováno zejména problematice tzv. Schengenu II. Ministr vnitra I. Langer uvedl, že „s radostí může konstatovat, že Rada potvrdila závěry z Prahy a potvrdila také český plán na řešení SIS II. (Schengenský informační systém druhé generace).“ Dále ministr vnitra dodal, že závěry jednání Rady jej naplňují optimismem, že je jasné, „kudy a kam se vydat“ v této problematice.

Jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci dále přivítalo zřízení Evropského azylového podpůrného úřadu a Ivan Lnager vyjádřil naději, že ještě během českého předsednictví bude podán kvalitní návrh na fungování této instituce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie