Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2018 11:12

Rada pro vědu, výzkum, vývoj a inovace schválila opatření upravující režim daňových odpočtů na výzkum a vývoj

Ve Strakově akademii se v pátek 29. června 2018 uskutečnilo zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Hlavním tématem jednání byly změny v uplatňování klíčového nástroje nepřímé podpory firem investujících do výzkumu, který předložila pracovní skupina tvořená zástupci podnikatelských svazů a asociací, Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství. Návrh opatření zavádí podstatnou změnu stávajícího daňového režimu v oblasti předkládání a zpracování projektů výzkumu a vývoje.

Po mnoha letech sporů mezi podnikateli a státem jsme nalezli zákonné řešení, kterým přibližujeme režim daňových odpočtů k nejvyspělejším zemím EU, snižujeme nejistotu podnikatelů, redukujeme administrativu, a to aniž bychom zvýšili pravděpodobnost zneužívání této formy podpory. To, co se nepovedlo několika vládám v minulosti, jsme vyřešili za pět měsíců,“ sdělil k výsledku jednání předseda vlády a předseda RVVI Andrej Babiš.

Jsem ráda, že pracovní skupina uzavřela svou činnost kompromisními návrhy, které se budeme snažit prosadit v legislativním procesu,“ zhodnotila úspěch jednání ministryně financí Alena Schillerová.

Ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek za sféru podnikatelů uvedl: „Věříme, že dohodnutá opatření sníží nejistotu firem, odstraní stávající negativní atmosféru a podpoří rozvoj inovací. Nyní potřebujeme uvést navržené legislativní úpravy co nejdříve do praxe a seznámit firmy s novinkami."

Cílem pracovní skupiny pod vedením místopředsedy RVVI Karla Havlíčka bylo zvýšení podpory konkurenceschopnosti, odstranění nejistot u poplatníků uplatňujících odpočet na výzkum a vývoj a zároveň zamezení zneužívání tohoto nástroje. Pracovní skupina se zaměřila zejména na odstranění formálních požadavků, které jsou pro poplatníky administrativní zátěží a představují riziko v rámci uplatňování odpočtu a zároveň nemají výrazný význam v rámci standardu správy daní.

Skupina vyhodnotila velké množství dat, argumentů a pohledů včetně například mezinárodního srovnání, odborných studií, judikátů NSS a zkušeností z každodenní praxe. Po několika měsících vyjednávání byl nalezen oboustranný kompromis, který bude ukotven v zákonné podobě. „Musím vysoce ocenit jak přístup podnikatelských svazů, tak resortu financí a Generálního finančního ředitelství. Pokud chceme v budoucnu obstát, je třeba zásadně posílit výzkumné a vývojové aktivity našich podnikatelů. Právě odpočty by se měly stát v budoucnu klíčovým nástrojem podpory inovací, a proto již nyní musíme motivovat firmy k jejich využívání,“ dodal Karel Havlíček.

Členové Rady pokládají daňové zvýhodnění výzkumu a vývoje za plnohodnotnou součást státní podpory VaVaI a konkurenceschopnosti ČR a považují za důležité je dále rozvíjet. RVVI pověřila svého místopředsedu Havlíčka, aby pracovní skupina dál pokračovala v činnosti a monitorovala zavádění nového režimu odpočtů na podporu výzkumných a vývojových aktivit firem. V gesci RVVI se dále začnou připravovat společná školení poplatníků a finanční správy.

Dalším tématem zasedání byl opět nový systém hodnocení Metodika 2017+. V prvním roce implementace bylo aktuálně ukončeno hodnocení výsledků uplatněných v roce 2016 a došlo ke zveřejnění oborových bibliometrických zpráv, které jsou veřejně přístupné ke stažení na webu IS VaVaI www.rvvi.cz, kde jsou výsledky hodnocení zveřejňovány.

Oborové bibliometrické zprávy z dat za jeden rok prokázaly, že ve většině oborů je Česká republika na úrovni světového standardu. Bylo dokonce identifikováno několik oborů, které standard převyšují. Ve všech oborech přitom existují pracoviště a vědci publikující v nejprestižnějších světově uznávaných časopisech.

Hodnocení na národní úrovni probíhá z pozice Rady bez přerušení, jednotně pro celý systém výzkumu, vývoje a inovací. Bibliometrické zprávy pro výzkumné organizace byly rozeslány k možným komentářům a bylo též ukončeno hodnocení prostřednictvím vzdálených recenzí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X