Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 6. 2018 15:38

Rekonstrukce Strakovy akademie pokračuje

Rekonstrukce Strakovy akademie pokračuje
Sídlo vlády prochází dlouho plánovanou rekonstrukcí. Kvůli výměně oken se na několik týdnů přestěhovalo i pracoviště premiéra. Ze Strakovy akademie se předseda vlády přesunul do Hrzánského paláce na Hradčanech. Jednání kabinetu zatím práce na opravě budovy neovlivní.

Premiér Babiš úřaduje od pondělí 11. června 2018 v Hrzánském paláci. Přestěhoval tam všechnu běžnou agendu včetně přijímání hostů. Zasedání vlády se dále standardně koná ve Strakově akademii. Výměna oken v zasedacím sále vlády (bývalé kapli Strakovy akademie) proběhne v srpnu 2018, což na měsíc omezí jednání vlády v této budově.

Sídlo vlády prochází od září loňského roku dlouho plánovanou rekonstrukcí. Během prací je obnovován vnější plášť budovy, dochází k renovaci či výměně oken, rekonstrukcí procházejí i střecha s břidlicovou a plechovou krytinou, hromosvodná soustava, kamenné, štukové a kovové prvky a oplocení areálu. Práce na historicky cenném novobarokním objektu probíhají pod dohledem památkářů a za plného provozu Úřadu vlády. Největší omezení představuje právě výměna oken.

„Jedná se o největší rekonstrukci historické budovy Strakovy akademie v novodobé historii. Fasáda budovy byla v neutěšeném stavu a stav některých oken byl havarijní. Cílem projektu je památková obnova vnějšího a střešního pláště Strakovy akademie, přičemž stavební práce jsou rozděleny do devíti etap. Výměna oken sníží energetickou náročnost budovy. Budova má více než 700 oken, která budou dle projektu buď repasována, nebo částečně či úplně nahrazena replikami původních oken,“ konstatoval vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Rekonstrukci Strakovy akademie provádí od září 2017 na základě výsledku transparentního otevřeného nadlimitního zadávacího řízení na realizaci rekonstrukce sdružení firem Hochtief CZ, a. s., a Geosan Group, a. s. Památková oprava Strakovy akademie bude probíhat s ohledem na velký rozsah stavebních prací až do začátku roku 2020. Celkové výdaje na rekonstrukci činí téměř 295 milionů korun.

Hrzánský palác spravuje Úřad vlády. Palác slouží jako reprezentační prostor předsedy vlády k přijímání významných i zahraničních návštěv a také jako záložní pracoviště vlády. V minulosti se využíval také pro potřeby designovaného premiéra, který sestavoval vládu v době, kdy ve Strakově akademii ještě úřadoval premiér v demisi. V Hrzánském paláci se nalézá plnohodnotná pracovna předsedy vlády včetně jednacího salonku a dalšího potřebného zázemí či prostor pro pořádání tiskových konferencí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie