Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 11. 2013 17:30

Restart spolupráce mezi Českou republikou a Čínou

Premiér Jiří Rusnok a tajemník Sekretariátu spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy pana Song Tao, 12.11.2013
Premiér Jiří Rusnok a tajemník Sekretariátu spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy pana Song Tao, 12.11.2013
Premiér Jiří Rusnok přijal delegaci generálního tajemníka Sekretariátu spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy pana Song Tao. Čínská delegace se v rámci návštěvy České republiky zúčastní mimo jiné pražského China Investment Fora 2013.

Příští rok uplyne 65 let od navázání diplomatických vztahů s Čínskou lidovou republikou. Podle premiéra Rusnoka jsou česko-čínská setkání v těchto dnech mimořádnou příležitostí pro budování a posilování bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi.

Premiér dále připomněl, že na úrovni české vlády vznikla pracovní skupina, která velmi aktivně komunikuje s čínskými protějšky. Tato skupina má za úkol především rozvoj obchodních vztahů.
Oba pánové podpořili Varšavskou iniciativu (spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny), jejíž setkání se bude konat 25. – 26. listopadu v Bukurešti.

V průběhu jednání došlo také ke konkretizaci možností vzájemné spolupráce. V oblasti rozvoje cestovního ruchu je to podpora přímé linky mezi Českou republikou a Čínou. Zájem ze strany Číny je také v oblasti zemědělské výroby, energetiky či železniční dopravě.

Premiér Jiří Rusnok na závěr poděkoval za návštěvu a otevřené snahy o budování spolupráce a uvedl: „Jsme na začátku úplně nové etapy vzájemných a živých kontaktů mezi oběma zeměmi a také v rámci evropsko - čínských vztahů. Dovolím si říct, že se jedná o restart vzájemné spolupráce.“

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie