Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2007 10:47

Režijní jízdenky zatím zůstanou, dohodl se na tom Jaromír Dušek s Mirkem Topolánkem

Daňové zvýhodnění režijních jízdenek zaměstnanců drah zůstane zatím zachováno.

Dohodl se na tom dnes předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek s premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem dopravy Alešem Řebíčkem.

Dušek se podle svých slov snažil Topolánka i Řebíčka přesvědčit, že administrativní náklady na zrušení daňových výhod by byly větší, než následný dodatečný příjem státního rozpočtu.

K diskusi o režijkách se však železničáři i vláda vrátí ještě v tomto volebním období.

Jaromír Dušek tak u premiéra i ministra dopravy dosáhl většího úspěchu než u ministra financí Miroslava Kalouska, se kterým jednal dnes dopoledne. Kalousek při setkání s Duškem na zrušení daňových výhod u režijních jízdenek trval, neboť jde podle něj o nesystémovou výhodu. Stejně tak chce ministerstvo financí zrušit zvýhodnění například u poukázek na stravování.

Změny v daňových, sociálních a zdravotních zákonech, které mají za cíl stabilizovat hospodaření státu, projedná vláda na svém středečním zasedání. Vzhledem k rozporům mezi koaličními stranami není zatím jisté, že budou už ve středu přijaty. Daňová reforma, jejíž součástí je například sjednocení daně z příjmů na 15 procentech superhrubé mzdy, nebo zvýšení nižší sazby DPH z pěti na devět procent, by podle vlády měla přinést do státního rozpočtu miliardy korun.

Proti vládní reformě veřejných financí budou 23. června demonstrovat v Praze odboráři. Po sobotním celostátním shromáždění to oznámil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie