Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 3. 2011 13:15

Rodná čísla a podpisové vzory podnikatelů v obchodním rejstříku už nebudou

Vláda schválila změny v občanském zákoníku a navrhuje přísnější tresty za korupci.

Výraznější změnou je, že podnikatel musí mít právní důvod užívání prostor, ve kterých má sídlo, po celou dobu svého podnikání,“ řekl premiér Petr Nečas s tím, že fiktivní sídlo firem již v budoucnu nebude možné.

Schválený návrh zároveň chrání podnikatele, protože navrhuje odstranit z obchodního rejstříku rodná čísla fyzických osob a nahrazuje je datumem narození. Ve sbírce listin obchodních rejstříku také nemají být zveřejňovány podpisové vzory statutárních orgánů, které byly často zneužívány.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Návrh také zjednodušuje proces likvidace tzv. „prázdných“ společností, ve kterých není žádný majetek. Podnikatelé by podle návrhu také již nemuseli v budoucnu dokládat právní důvod užívání prostor, pokud je to zjistitelné z veřejného rejstříku. Pokud novelu schválí poslanecká sněmovna, senát a podepíše jej prezident, mohla by začít platit už od 1. července 2011.

Tresty za korupční jednání u úředníků až deset let

Vláda také jednomyslně schválila přísnější tresty za korupční jednání a to zejména u úředních osob. „Trestné činy budou ukládány za pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a za pletichy při veřejné dražbě,“ vyjmenoval premiér skutkové podstaty z novely trestního zákoníku a trestního řádu.

Zpřísnění trestů je znatelné, horní hranice trestní sazby se zvyšuje u úředních osob většinou z pěti na osm až deset let,“ doplnil Petr Nečas. Dále se upřesňují pravidla ukládání trestu domácího vězení a trestu obecně prospěšných prací a skutkové podstaty některých trestných činů, a to zejména ve vazbě na závazky České republiky k Evropské unii.

Další vládou schválené návrhy změn zákonů najdete zde.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie