Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 12. 2007 9:44

Rozšíření schengenského prostoru bylo definitivně schváleno

V Bruselu se ve dnech 6. - 7. prosince uskutečnilo zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci. Na klíčovém jednání bylo formálně schváleno rozšíření schengenského prostoru. Historické události se zúčastnili ministři vnitra zastoupení v Radě EU. Formální rozhodnutí o rozšíření schengenského prostoru k 21. 12. 2007 je výsledkem dlouhodobé a intenzivní spolupráce v rámci EU.

„Máme za sebou 15 měsíců tvrdé práce a před sebou 15 dní k dosažení cíle. Zrušení kontrol na hranicích je jedním z nejdůležitějších okamžiků pro ČR a 10,5 milionu jejích obyvatel. K 21. prosinci 2007 padne poslední zbytek železné opony, který dělí Evropu na dvě části. Zrušení kontrol je důkazem toho, že spojíme-li vizi, vůli, práci a spolupráci, dosáhneme společného cíle. Nyní pro nás více než kdy jindy platí pravidlo jeden za všechny, všichni za jednoho,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer. V této souvislosti ministr Langer dodal, že Česká republika přijala strategii, vytvořila zákony, nakoupila potřebou techniku a reorganizovala cizineckou policii v rekordním čase. Ministři rovněž jednali o plánu oslav u příležitosti zrušení pohraničních kontrol. Ministr vnitra ČR Ivan Langer upřesnil, že tyto oslavy budou probíhat ve dnech od 20. - 23. prosince 2007 na jednotlivých přechodech hranic. Již za patnáct dní tak bude volný pohyb obyvatel i návštěvníků nových členských států realitou.

V pátek 21. 12. se předseda vlády ČR Mirek Topolánek zúčastní jízdy po státních hranicích, kde se uskuteční symbolické přestřihávání drátů v rámci dne oficiálního vstupu do schengenského prostoru.

Stručný historický přehled vývoje Schengenské dohody naleznete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie