Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 10. 2014 17:04

Seminář o investičních a obchodních příležitostech českých podnikatelů v Makedonii zahájili premiéři České republiky a Makedonské republiky

Seminář zahájili premiéři České republiky a Makedonské republiky, 2. října 2014. Zdroj: MPO.
Seminář zahájili premiéři České republiky a Makedonské republiky, 2. října 2014. Zdroj: MPO.
V rámci oficiální návštěvy předsedy vlády Makedonské republiky Nikoly Gruevského v České republice se dnes za účasti premiéra Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka uskutečnil na Ministerstvu průmyslu a obchodu seminář věnovaný investičním a obchodním příležitostem v Makedonii. Zúčastnilo se ho několik desítek českých a makedonských podnikatelů a zástupců vládních institucí.

Seminář uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Chci zdůraznit připravenost Ministerstva průmyslu a obchodu k podpoře spolupráce podnikatelských subjektů a institucí obou našich zemí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Předseda vlády Makedonské republiky Nikola Gruevski zmínil dvacet let vzájemné diplomatické a obchodní spolupráce obou zemí a představil Makedonii jako zemi výrazného hospodářského růstu a dobrých investičních příležitostí.

„Naše země dosahuje pravidelně pozitivních výsledků v růstu hrubého domácího produktu. Mnoho jsme v posledních letech udělali pro zlepšení podnikatelského prostředí. Podnikatelům nabízíme nízké daně, snížili jsme sociální i zdravotní poplatky a ve vybraných sektorech jsme snížili i daň z přidané hodnoty. Makedonie je dnes zemí, která nabízí jedny z nejnižších nákladů na podnikání v celé Evropě,“ uvedl na semináři makedonský premiér Nikola Gruevski.

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka ve svém vystoupení zdůraznil pozitivní vývoj vzájemného obchodu. Jmenoval sektory největšího zájmu české podnikatelské sféry o Makedonii.

„Tento seminář vnímám jako dobrou příležitost pro další prohloubení dosavadní spolupráce mezi podnikatelskými subjekty a institucemi obou zemí. Musím zmínit, že za posledních deset let vzrostl vzájemný obrat obou zemí dvacetinásobně a v loňském roce dosáhl zhruba čtvrt miliardy EUR. Stále ale existuje obrovský potenciál pro další prohlubování vzájemné spolupráce,“ zdůraznil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Náměstek makedonského ministra hospodářství Hristijan Delev českým podnikatelům představil dvoumilionovou Makedonii jako zemi investičních příležitostí, která má zájem především o investice do automobilového průmyslu, nových technologií, medicínského a farmaceutického průmyslu, zemědělského a potravinářského sektoru, energetiky či stavebnictví.

O vzájemných obchodních vztazích referovali zástupce ředitele vládní agentury „Invest Macedonia“ Kliment Sekjerovski a ředitel teritoriálního odboru Ministerstva průmyslu a obchodu Martin Pospíšil.

Ve druhé části semináře pak měli čeští a makedonští podnikatelé možnost diskutovat o možnostech spolupráce a podnikatelských příležitostech, které Makedonská republika nabízí.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie