Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 8. 2010 8:17

Sněmovna bude hlasovat o důvěře Nečasovy vlády

Koalice ODS, TOP 09 a VV mají pro vládu celkem pohodlnou většinu 118 hlasů. Poslanci ostatních poltických stran budou chtít o vládě podrobně diskutovat.

Vláda premiéra Petra Nečase si dnes jde do sněmovny pro důvěru poslanců. Předseda vlády věří, že ještě dnes dojde na hlasování. „Rád bych, aby to byl docela racionální politický střet. To, že to bude střet pokládám za samozřejmost, ale byl bych rád, aby diskuse byla vedena kultivovaným způsobem,“ řekl premiér.

 

Petr Nečas ale rozsáhlé programové prohlášení ve sněmovně číst nebude. „To by byla urážka poslanců, oni ten dokument mají v listinné i elektronické podobě,“ dodal premiér.

 

Při hlasování o důvěře vládě je zapotřebí nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 hlasů. Vláda musí požádat podle ústavy o důvěru Poslaneckou sněmovnu do třiceti dnů od svého jmenování. Pokud vláda nezíská důvěru, prezident jmenuje vládu novou.

 

„Jestliže ani takto jmenovaná vláda nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, jmenuje prezident republiky předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny,“ stojí v Ústavě ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie