Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 10. 2012 12:30

Specializovaný úřad pomůže více postihovat korupci

Vládou schválený věcný záměr zákona o státním zastupitelství počítá se vznikem specializovaného Úřadu pro boj s korupcí.

Úřad pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem bude ustaven při Nejvyšším státním zastupitelství jako samostatná složka. Jeho úkolem bude vykonávat působnost ve věcech trestných činů přijetí úplatku, podplacení a nepřímého úplatkářství a závažné finanční kriminality a zločinů spáchaných úředními osobami. Úřad bude řídit vedoucí – náměstek nejvyššího státního zástupce, jmenovaný na 10 let, bez možnosti opakování. Ostatní státní zástupci v Úřadu budou přidělováni na 7 let s možností opakování.

Věcný záměr zákona počítá také se zrušením vrchních státních zastupitelství. Agenda obou úřadů v Praze a Olomouci by měla být po jejich zrušení převedena na Nejvyšší a krajská státní zastupitelství, zčásti pak právě na specializovaný úřad. Vláda také uložila Ministerstvu spravedlnosti zvážit při zpracování paragrafového znění zákona finanční efektivitu zrušení a zachování vrchních státních zastupitelství a vyhodnotit vhodnost zachování či změny analogické vazby organizace státních zastupitelství na soudy.

Premiér: Boj proti korupci je zásadní vládní priorita

Podle premiéra Petra Nečase jsou vládní opatření bojující proti korupčnímu prostředí jednou ze zásadních priorit jeho vlády. „Proto jsme přijali rozsáhlou protikorupční strategii, kterou postupně naplňujeme. V tom jsme už dnes mnohem dál než všechny vlády předchozí a zřetelný pokrok je patrný především v posledních měsících,“ uvedl premiér.

Věcný záměr zákona vláda schválila v původní podobě, nyní se bude připravovat paragrafované znění, na kterém chce ministr spravedlnosti Pavel Blažek spolupracovat s nejvyšším státním zástupcem a vrchní pražskou žalobkyní. Ministr dostal také od vlády za úkol zvážit dopracování posílení odpovědnosti státního zastupitelství za nezákonné jednání nebo zvážit zavedení procesní trestněprávní imunity nejvyššího státního zástupce. Při tvorbě zákona bude ministr také zvažovat optimální způsob jmenování a odvolávání státních zástupců. Samotný návrh zákona o státním zastupitelství by měl ministr spravedlnosti vypracovat a předložit vládě k projednání do 31. března 2013.

Další změny ve fungování státních zastupitelství obsažené ve věcném záměru:

  • Zavedení demokratizačních a samosprávných prvků do státního zastupitelství, po vzoru justice.
  • Zřízení poradního sboru z volených státních zástupců při Nejvyšším státním zastupitelství, který se bude vyjadřovat k personálním otázkám jmenování a kariérnímu růstu státních zástupců.
  • Stanovení předpokladů postupu státního zástupce na řídící funkci, na funkci vedoucího státního zástupce nebo jeho náměstka nebo k vyššímu státnímu zastupitelství.
  • Úprava způsobu jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců, zavedením funkčních období bez možnosti opakování mandátu.
  • Opouštění praxe ústních pokynů nadřízených státních zástupců a zavedení jejich povinné písemné formy s jasnou personální odpovědností. Upraví se právo státního zástupce odmítnout s písemným odůvodněním splnění pokynu, pokud má za to, že je v rozporu se zákonem.
  • Zvážení vhodnosti zavedení odpovědnosti státního zastupitelství za nezákonné jednání či imunity nejvyššího státního zástupce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie