Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 9. 2009 11:21

Spojené státy a ČR budou i nadále rozvíjet vzájemnou spolupráci

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout se v pondělí setkal s ministryní zahraničních věcí Spojených států Hillary Clintonovou.

Jan Kohout se s ministryní společně shodli, že vzájemné vztahy jsou na velmi dobré úrovni a ministryně dále uvedla, že Česká republika je pro Spojené státy strategickým aliančním partnerem. Oba partneři potvrdili, že mají zájem svoji vzájemnou spolupráci posílit a rozšířit o řadu dalších oblastí.

„Shodli jsme se na tom, že naše spolupráce by se neměla omezit jen na vojenské projekty, ale měla by mít i výraznou civilní složku. Hovořili jsme o tom, že velký prostor je například v oblasti ekonomických projektů,“ uvedl Jan Kohout.

Jan Kohout po setkání s americkou ministryní zahraničí také řekl, že společné jednání se týkalo i rozvoje vzájemné vědeckotechnické spolupráce, například i v oblasti kosmického výzkumu a vývoje. „Předpokládám, že do konce letošního roku by se v Praze mohl uskutečnit strategický dialog mezi Českou republikou a Spojenými státy. V jeho rámci by obě země měly vyjednat konkrétní podobu své další spolupráce,“ dodal ministr Kohout.

"Česká republika v minulosti projevila velkou ochotu spolupracovat se Spojenými státy na protiraketové obraně. My jsme nyní změnili náš přístup a ten podle nás přinese širší spektrum možností. Bude založen na technologii, kterou už lze rozmístit. S Českou republikou budeme spolupracovat dál a to, jak ve výzkumu, tak dalších oblastech," řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Zdroj: ministerstvo zahraničních věcí

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie