Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 9. 2022 12:20

Spojené státy poskytnou ČR vojenskou podporu 106 milionů dolarů

Spojené státy poskytnou ČR vojenskou podporu 106 milionů dolarů v rámci zahraniční vojenské spolupráce, 29. září 2022. Zdroj: US Embassy.
Spojené státy poskytnou ČR vojenskou podporu 106 milionů dolarů v rámci zahraniční vojenské spolupráce, 29. září 2022. Zdroj: US Embassy.
Spojené státy poskytnou České republice 100 milionů dolarů v rámci programu Zahraničního vojenského financování (Foreign Military Financing). Jde o součást druhého balíčku na pomoc Ukrajině, který schválil Kongres. Prostředky jsou určené pro další modernizaci Armády ČR a pro částečnou kompenzaci našich dodávek materiálu na Ukrajinu. Dalších 6 milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu je určených na vybudování tzv. nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v rámci Armády ČR.

„Finanční prostředky, které nám Spojené státy poskytly, jsou důkazem toho, že naši klíčoví spojenci jsou si naší podpory Ukrajině vědomi a oceňují ji. I díky těmto prostředkům budeme schopni ještě lépe a rychleji nahradit vojenský materiál, který jsme darovali našim ukrajinským přátelům, a zrychlit postupnou modernizaci armády,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Česká republika patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině. Od začátku konfliktu darovala vojenský materiál v hodnotě přesahující 3,8 miliardy korun. 

Více informací v tiskové zprávě Ministerstva obrany.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie