Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 11. 2016 14:17

Společné prohlášení předsedů vlád České republiky a Švédského království

Během svého setkání zdůraznili oba předsedové vlád význam účinné spolupráce v rámci Evropské unie. Švédsko a Česká republika sdílejí závazek podporovat efektivní fungování Evropské unie, která zůstává nejlepším garantem stability, prosperity, hospodářské a sociální konvergence a bezpečnosti v Evropě. Těchto cílů může být plně dosaženo tehdy, pokud budou naplněna očekávání evropských občanů a pokud se jejich zájmy stanou ohniskem společného úsilí. Skutečnost, že Velká Británie je na cestě k vystoupení z Unie, činí potřebu spolupráce, jak bilaterální, tak na evropské úrovni, ještě naléhavější.

Společné prohlášení předsedů vlád

Předsedové vlád se shodli na posílení spolupráce mezi oběma zeměmi v několika klíčových oblastech:

  • V otázce prosazování udržitelného ekonomického růstu a vytváření nových pracovních míst došlo ke shodě na potřebě posílit strategické uvažování, určit další směřování a aktivně podporovat jednotný trh, který je zárukou férového přístupu, zaměstnanosti a růstu. Je třeba připravit konkrétní a ambiciózní legislativní návrhy za účelem posílení jednotného trhu, zejména jednotného digitálního trhu.
  • Předsedové vlád rovněž sdílejí přesvědčení, že otevřený a svobodný obchod,
    v kombinaci se strukturálními reformami a zdravými veřejnými financemi, je klíčový pro zaměstnanost a růst v Evropě. Je proto třeba zvýšit úsilí směřující k zajištění otevřené a progresivní obchodní politiky EU, nezatížené obchodními bariérami
    a protekcionismem.
  • Sociální a ekonomický pokrok musí jít ruku v ruce tak, aby se naplno využil související potenciál. V tomto ohledu je sociální dimenze agendy EU, včetně rozvoje evropského sociálního pilíře, důležitá pro dlouhodobou prosperitu, neboť vede k vytváření pracovních míst a růstu pro všechny. V této souvislosti se předsedové vlád dohodli, že budou společně usilovat o úspěšný průběh summitu konaného na toto téma v roce 2017 ve Švédsku.
  • Panovala shoda na tom, že zvláštní pozornost si zaslouží snahy o zlepšení situace mladých lidí v Evropské unii.
  • Předsedové vlád rovněž sdílejí názor, že proces rozšiřování EU zůstává významným nástrojem podporujícím reformy směřující k demokratickému a ekonomickému rozvoji.
  • Jako zakladatelé Východního partnerství budou Švédsko a Česká republika nadále usilovat o další rozvoj tohoto projektu.

Na základě výše uvedených priorit budou Švédsko a Česká republika nadále pokračovat v úzkém a dlouhodobém partnerství. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie