Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 10. 2014 10:19

Srbský premiér Vučić přijede na pozvání předsedy vlády Sobotky do ČR

 Českou republiku navštíví 31. října 2014 předseda vlády Srbské republiky Aleksandar Vučić, který přicestuje na pozvání předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky.

Srbsko pojí s ČR tradiční přátelské vztahy, jejichž historie sahá až do dob národního obrození. Dlouhou tradici mají vzájemné kulturní kontakty a i dnes na českých vysokých školách studují desítky srbských studentů. Významné pojítko mezi oběma zeměmi představuje také dvoutisícová česká menšina, která od 19. století žije zejména v regionu Banátu.

Spolupráce ČR se Srbskem získává v posledních letech nové impulzy. Srbsko představuje pro ČR velice perspektivního obchodního partnera a jednu z prioritních zemí českého exportu. České firmy se zde úspěšně zapojují do projektů modernizace železniční infrastruktury a rozvoje silniční sítě, velké příležitosti skýtá oblast energetiky. ČR v Srbsku realizovala také řadu projektů v rámci zahraniční rozvojové spolupráce ve zdravotnictví, vodohospodářství a energetice.

Důležitou agendou vzájemných vztahů je rovněž oblast obrany a bezpečnosti a sdílení zkušeností s přípravou na členství v EU. Srbsko je od roku 2012 kandidátskou zemí EU, v roce 2014 byly zahájeny rozhovory o přistoupení Srbska k Unii.

Poslední návštěva předsedy vlády Srbské republiky v ČR se uskutečnila v roce 2010. Předseda vlády ČR naposledy navštívil Srbsko v roce 2012.

O podrobném programu a podmínkách akreditace vás budeme informovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie