Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 8. 2008 14:59

Stanovisko předsedy vlády M. Topolánka k situaci v Jižní Osetii a prohlášení Ministerstva zahraničních věcí ČR

Premiér M. Topolánek v reakci na zprávy o vývoji situace v Jižní Osetii vyjádřil znepokojení nad eskalací konfliktu. Za reálné řešení považuje premiér ukončení vojenských aktivit a mírové urovnání krize. Ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestami do konfliktem zasažených oblastí.


Stanovisko premiéra M. Topolánka k situaci v Jižní Osetii

Gruzie - mapka - ilustrační obrázekPředseda vlády ČR Mirek Topolánek je znepokojen eskalací konfliktu v Jižní Osetii a vyjádřil své přesvědčení, že reálným řešením současné situace je ukončení vojenských aktivit a mírové urovnání krize. Česká republika dlouhodobě podporuje úsilí Gruzie o upevnění její suverenity a teritoriální integrity v rámci mezinárodně uznaných hranic. Toto stanovisko tlumočil premiér Topolánek i během historicky první návštěvy předsedy vlády ČR v Gruzii v květnu minulého roku. Podle současných informací, jsou naši občané pobývající na území Gruzie v pořádku.


Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí ČR k eskalaci konfliktu v gruzínské Jižní Osetii


Česká republika vyjadřuje hluboké znepokojení nad zhoršením situace a propuknutím ozbrojených střetů v gruzínské Jižní Osetii. Česká republika vyzývá všechny zainteresované strany k okamžitému zastavení jejich vojenských aktivit a k vyhnutí se další eskalaci konfliktu. Česká republika pozorně sleduje aktuální vývoj v regionu a vyzývá mezinárodní společenství, aby se urychleně zapojilo do řešení stávající situace.
Varování MZV před cestováním do Jižní Osetie a Abcházie 

S ohledem na vyhrocení situace v separatistických oblastech Gruzie Jižní Osetii a Abcházii, kde zejména v prvně jmenované mají ozbrojené incidenty za následek oběti na životech, důrazně varujeme před cestami do obou regionů a do hraničních oblastí.  Ačkoli je bezpečností situace na území samotné Gruzie stabilní a událostmi v separatistických zónách zatím neovlivněná, není možné v této chvíli předpovědět její další vývoj. V této souvislosti MZV ČR doporučuje zvážit cestování do Gruzie do uklidnění situace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie