Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2021 13:28

Stát chce účinněji bojovat proti rakovině, pomoci má osvěta, prevence i nová odborná pracoviště

Tisková konference zaměřená na oblast onkologických onemocnění, 29. června 2021.
Tisková konference zaměřená na oblast onkologických onemocnění, 29. června 2021.
Česká republika bude mít Národní plán boje proti rakovině do roku 2030. V areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vznikne nový Český onkologický institut, stát se ještě více zaměří na prevenci a osvětu, jak zhoubnému onemocnění předcházet. Plány, jak snížit počty nových případů i úmrtí na onkologické choroby, představili v úterý 29. června 2021 na tiskové konferenci ve FN Královské Vinohrady předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Na boj s rakovinou Česká republika využije i 50 miliard korun, které získá z Evropské unie. Pět miliard korun bude určeno na podporu vědy a výzkumu, v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady vznikne Český onkologický institut a zřízeny budou čtyři biomedicínské ústavy, které se kromě onkologických onemocnění zaměří i na nemoci infekční či kardiovaskulární.

„Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí vůbec. Každý rok kvůli ní zemře na celém světě téměř deset milionů lidí a očekává se, že v roce 2035 bude rakovina hlavní příčinou úmrtí obyvatel Evropské unie. Samozřejmě to má také obrovské ekonomické dopady. Kromě vlastních nákladů na onkologickou léčbu jsou nepřímé celkové ekonomické dopady rakoviny spojené s předčasným úmrtím nebo ztrátou produktivity odhadovány na 1,16 bilionu dolarů ročně. Celkově hospodářský dopad rakoviny v Evropě ročně přesáhne 100 miliard eur,“ konstatoval premiér Andrej Babiš.

České zdravotnictví věnuje v posledních letech nemalé úsilí na zlepšení prevence onkologických onemocnění i na zvýšení osvěty o rizicích vzniku rakoviny, zejména nesprávném životním stylu, škodlivosti kouření atd. Přesto počty nemocných rakovinou stále rostou.

„V České republice každoročně rakovinou onemocní přes 85 000 našich spoluobčanů a bohužel 27 000 této chorobě podlehne. Smutným faktem je, že počet úmrtí na onkologické onemocnění je v Česku vyšší než v Evropské unii,“ připomněl předseda vlády.

Pomoci zlepšit tuto nepříznivou situaci by měl Národní plán boje s rakovinou do roku 2030. „Zhoubné nádory patří mezi onemocnění, kterým lze předcházet, a proto přicházíme s projektem národního boje proti rakovině. Je to samozřejmě o prevenci, o screeningových programech, které snižují nejen úmrtnost, ale snižují i náklady na velmi drahou léčbu pokročilých stádií onemocnění,“ řekl premiér Babiš. „Já jsem se inspiroval tím, co dělal americký prezident Joe Biden v roce 2016, kdy vyhlásil tento program v USA. Já si myslím, že Česká republika takový program rovněž potřebuje, a my jsme samozřejmě připraveni ho realizovat. A doufejme, že i nová vláda po volbách v tom bude pokračovat,“ dodal předseda vlády.

Jedním z klíčových bodů programu je vznik Českého onkologického institutu v Praze. „Jedinou onkologickou nemocnicí v Česku je Masarykův onkologický ústav v Brně, který má skvělou pověst a který funguje skvěle a třeba i nemálo lidí z Prahy tam chodí na vyšetření,“ podotkl Andrej Babiš.

Předseda vlády připomněl i fakt, že během epidemie covidu došlo k poklesu absolvovaných preventivních vyšetření na onkologické choroby meziročně o 17 procent v porovnání s rokem 2019. „Pokud nám covid-19 neudělá zase čáru přes rozpočet, tento výpadek do jednoho roku nebo maximálně dvou let vyrovnáme. Prevence a screening jsou opravdu klíčové, ale překonat obavu z vyšetření není nic lehkého. Proto si myslím, že je potřeba o tom mluvit, je potřeba dělat osvětu, a proto jsme i zorganizovali tuto tiskovou konferenci. Je potřeba přesvědčit lidi, aby chodili na preventivní vyšetření včas,“ dodal premiér Babiš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie