Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 12. 2011 18:46

Stát pomůže rozvíjet českým firmám rizikový kapitál

Ministerstvo průmyslu představilo fond rizikového kapitálu, jehož úkolem bude nastartovat rozvoj právě tohoto kapitálu.

Projekt ministerstva průmyslu a obchodu Seed fond má společně se soukromými osobami investovat do dobrých podnikatelských nápadů. Kromě toho se ale ministerstvo zaměří i na vytváření celého ekosystému, který bude rizikový kapitál podporovat.

Základem pro zdravý rozvoj podnikání moderních inovačních firem je schopnost získat dostatek kapitálu pro svůj rozjezd. Jenže rizikový kapitál pro ty nejmenší firmy u nás dnes prakticky neexistuje, což nás staví v konkurenci jiných zemí světa do velmi nevýhodné pozice. Chceme to změnit,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Vznikne fond růstového kapitálu

Základem systému bude nový fond růstového kapitálu. Český rozvojový, uzavřený investiční fond bude do začínajících firem s vysoce inovačními nápady investovat nejméně pět milionů korun, a to obvykle po dobu pěti let. Po této době státní fond svůj podíl v začínající firmě prodá a finance se budou moci použít znovu.

"Státní fond nebude nikdy do firem investovat sám. Na investici se vždy nejméně 30 procenty musí podílet další soukromý investor. Jinými slovy, o tom, koho fond podpoří, nebudou rozhodovat státní úředníci, ale hlavní slovo budou mít soukromí investoři, kteří podpořené firmě věnují své vlastní peníze," vysvětluje ministr Kuba.

Ministerstvo hodlá na základě projektu motivovat soukromé investory, aby využili příležitost investovat právě u začínajících českých firem. Jak upozorňují odborníci z ministerstva průmyslu, stejným způsobem vznikly společnosti jako například Google nebo Apple.

Vyhledávání vhodných firem bude mít na starosti CzechEkoSystem

Agentura CzechInvest představila projekt CzechEkoSystem, který má za úkol vyhledat firmy, do kterých by mohl fond investovat. Jeho cílem je vytvořit napříč Českou republikou prostředí, ve kterém budou vyrůstat podnikatelé dobře připravení postavit na svém nápadu dobře fungující podniky.

Vybudování úspěšně fungující firmy vůbec není jen o jednom dobrém počátečním nápadu. CzechEkoSystem by ale měl zaručit, že právě ten jeden dobrý původní nápad nezapadne, protože ho díky tomuto projektu zaprvé budeme schopni zavčasu objevit a zadruhé pomůžeme jeho nositeli tento nápad dopracovat do stadia, kdy už je možné začít na jeho základě rozvíjet vlastní podnikání," vysvětluje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Fond růstového kapitálu bude zpočátku fungovat s rozpočtem 660 milionů korun, pro projekt CzechEkoSystem je připravených 206 milionů korun. Oba projekty budou financovány ze zdrojů Evropské unie. CzechEkoSystem by měl začít fungovat ještě do konce letošního roku. Seed fond by svou první investici mohl výhledově uskutečnit už v roce 2012.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie