Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 7. 2012 11:39

Státní maturity se dočkají změn

Ministr školství Petr Fiala prosazuje změny státních maturit. Sjednotit je chce na jednu úroveň, písemná část zkoušky bude hodnocena přímo ve škole.

Ilustrační obrázek - studenti střední školyMinistr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala vychází z doporučení pracovní skupiny odborníků. Zkouška má být podle něj procesně jednodušší a levnější, změny navíc ušetří desítky milionů korun.

Státní maturity nyní čeká řada zásadních změn. „Maturitní zkouška bude mít nadále společnou, neboli státní část, ale ta bude mít od roku 2013 jen jednu úroveň u všech zkoušek. Nebude tady žádné dělení na základní a vyšší úroveň jako v uplynulých dvou letech,“ vysvětlil ministr.

Písemnou část budou hodnotit samy školy

Zkouška z českého jazyka a literatury má mít i nadále tři části. Didaktický test bude stejně jako dosud centrálně zadáván i hodnocen společností Cermat. Písemná práce i ústní část zkoušky mají být ale hodnoceny školou.

Podoba se nebude měnit ani v případě zkoušky z cizích jazyků a matematiky, u které pracovní skupina navíc doporučila rozšířit didaktický test o větší počet otevřených úloh a navýšit čas před začátkem zkoušky.

Fiala: Vysvědčení obdrží žáci rychleji

Studenti by také měli maturitní vysvědčení obdržet co nejdříve po úspěšném složení poslední zkoušky. Studenti, kteří prospějí v rámci přezkumného řízení, mají vysvědčení obdržet nejpozději před zápisem na vysokou školu.

Já věřím, že se nám těmito opatřeními podaří obnovit důvěru v tento typ státní zkoušky,“ prohlásil ministr školství Petr Fiala. „Princip mé práce ve vedení ministerstva je činit systematické a promyšlené kroky, rozhodovat se na základě odborných posouzení a získat pro svá rozhodnutí širší odbornou veřejnost. Pokládám proto za logické a správné respektovat doporučení expertů z pracovní skupiny a děkuji jim,“ dodal ministr.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie