Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dny otevřených dveří

28. 9. 2014 17:27

Strakovu akademii si v neděli prohlédlo téměř 1300 návštěvníků

Den otevřených dveří ve Strakově akademii 28. září 2014.
Den otevřených dveří ve Strakově akademii 28. září 2014.
Úřad vlády ČR po třech letech otevřel veřejnosti Strakovu akademii a v rámci pravidelných prohlídek také vilu manželů Benešových v Sezimově Ústí.

Strakova akademie

Sídlo vlády si během jediného dne prohlédlo 1291 návštěvníků. S průvodci bylo možné nahlédnout do jednacího sálu vlády, pracovny premiéra republiky, tiskového atria, starého tiskového sálu, vládní jídelny a zahrady Strakovy akademie.

Majestátní novobarokní budova sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin, jak tomu chtěl císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka, pán z Nedabylic a Libčan, který ve své závěti věnoval k tomuto účelu veškerý svůj majetek. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera. V současné době se ve Strakově akademii nachází sídlo Úřadu vlády ČR, probíhají zde pravidelně jednání vlády a je místem protokolárních přijetí.

Vila manželů Benešových v Sezimově Ústí

Předposlední víkend v tomto roce otevřela své brány návštěvníkům také vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, navštívilo ji 541 návštěvníků. Letní sídlo manželů Benešových v Sezimově Ústí, které dnes slouží nejen jako reprezentační prostor předsedy vlády, ale je především důstojným památníkem Hany a Edvarda Benešových, byla poprvé zpřístupněna veřejnosti 28. května 2009.

Návštěvníci si mohli vychutnat prohlídku exteriéru budovy, oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, jídelnu a pracovnu, jež se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům zařídili manželé Benešovi.

Součástí komentované prohlídky byla také procházka přilehlým parkem, který je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Celá prohlídka byla zakončena u hrobky manželů Benešových s nově instalovanou bronzovou replikou busty prezidenta Beneše, jejímž autorem je akademický sochař Matouš Holý.

Úřad vlády ČR v letošním roce ještě zpřístupní:

  • 25. - 26. října vila manželů Benešových v Sezimově Ústí,
  • 28. října Kramářova vila,
  •  15. října - 2. listopadu výstava Češi pod prapory Velké války na venkovních panelech u Lichtenštejnského paláce na Kampě.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie