Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 4. 2009 17:56

Topolánek: EU musí k volnému pohybu kapitálu, zboží, osob a služeb přidat i svobodu znalostí

Mirek Topolánek zahájil konferenci Výzkumní pracovníci v Evropě bez bariér, 28.4.2009
Mirek Topolánek zahájil konferenci Výzkumní pracovníci v Evropě bez bariér, 28.4.2009
Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek dnes v Praze zahájil konferenci "Výzkumní pracovníci v Evropě bez bariér" a vyjádřil podporu maximální svobodě a vyšší mobilitě evropských výzkumných pracovníků.

„Volný pohyb vědomostí je právem považován za pátou svobodu vnitřního trhu. A chci věřit, že její plné uplatnění nebude trvat tak dlouho a nebude narážet na tolik zbytečných překážek, jako naplnění oněch čtyř základních svobod, čímž myslím zejména volný pohyb pracovních sil a služeb,“ prohlásil Mirek Topolánek.

Předseda Evropské rady upozornil i na riziko oslabení evropského výzkumu ve srovnání se zámořskými konkurenty. „Evropská unie v investicích do výzkumu, v kvalitě univerzit, v počtu patentů a nových technologií zaostává jak za Spojenými státy, tak za Japonskem. A pokud se něco nezmění, budeme ztrácet i na Čínu a Indii,“ dodal český premiér s tím, že rozvoj Evropského výzkumného prostoru vyžaduje i větší napojení výzkumu na podnikatelský sektor.

Konference „Výzkumní pracovníci v Evropě bez bariér“ se soustředí na vědeckou atmosféru a atraktivitu Evropského výzkumného prostoru (ERA), vytváření lepších podmínek pro výzkumné pracovníky, podporu mladých vědeckých talentů a jejich zapojení do ERA a na vývoj výzkumných dovedností a podnikatelského povědomí mladých vědců.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie