Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 4. 2009 20:31

Topolánek: Je důležité, aby Moldavsko zachovalo proevropskou orientaci

Setkání českého premiéra Mirka Topolánka s premiérkou Moldávie Zinaidou Greceanii, 22. dubna 2009
Setkání českého premiéra Mirka Topolánka s premiérkou Moldávie Zinaidou Greceanii, 22. dubna 2009
Předseda ER Mirek Topolánek vyzval při své návštěvě Kišiněva, na níž ho doprovázeli i zmocněnci Evropské komise, nejvyšší představitele moldavské vlády i opozice k dialogu, který by v jejich zemi obnovil klid.

„Mluvil jsem s opozicí, nevládními organizacemi, premiérkou Zinaidou Greceanii i prezidentem Vladimirem Voroninem – každý současnou situaci vnímá jinak, ale pro mě je důležité, že existuje – bohužel zatím jen verbálně – vůle k dialogu,“ prohlásil český premiér a zdůraznil, že dialog musí vést k respektování lidských práv a svobod, k ukončení osočování a násilí, ale také například umožnit přístup opozice do médií.

Moldavský prezident Vladimír Voronin po jednání uvedl, že zájem Evropské unie oceňuje a vyjádřil přesvědčení, že napomůže k vyřešení situace, která se vyhrotila po parlamentních volbách, jejichž průběh a výsledky opozice zpochybňuje. „Nyní je nejdůležitější dojít k národní shodě a tuto složitou situaci řešit společně,“ prohlásil doslova, „děkuji českému premiérovi za konkrétní podněty, s nimiž do Kišiněva přijel.“

Český premiér s moldavským prezidentem hovořili i o moldavsko-rumunských vztazích a Mirek Topolánek připomněl, že budou i jedním z hlavním témat schůzky ministrů zahraničí Evropské unie, která se odehrajhe již 27. a 28. dubna v Bruselu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie