Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 12. 2011 12:14

Třicet vojenských lékařů pomůže na Slovensku

Česká vláda odsouhlasila pomoc Slovensku při řešení nouzového stavu v oblasti zdravotní péče. K dispozici budou vojenští lékaři i nemocnice.

Pomoc Slovenské republice bude spočívat ve vyslání celkem třiceti specialistů, z toho jedenácti chirurgů, deseti anesteziologů,“ řekl premiér Petr Nečas po mimořádném jednání vlády. V třicetičlenném týmu budou dále dva traumatologové, jeden urolog, dva internisté, dva rentgenologové a dva psychiatři. Hlavní nasazení vojenských specialistů bude v Bratislavě a v okolí Trnavy.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

O pomoc požádala slovenská premiérka Iveta Radičová kvůli vyhlášenému nouzovému stavu v několika oblastech, kde je ohrožena lékařská péče.

Není úkolem české vlády, aby analyzovala, zda důvody vyhlášení nouzového stavu jsou oprávněné více nebo méně, zda je to adekvátní nebo neadekvátní reakce. Vycházíme z toho, že nás spřátelený stát požádal o pomoc a my považujeme za svou povinnost tuto pomoc poskytnout,“ vysvětlil důvody rozhodnutí vlády premiér.

Vyčlenění vojenští lékaři pocházejí ze tří zdravotnických zařízení – Ústřední vojenské nemocnice v Praze, nemocniční základny v Hradci Králové a z letecké záchranné služby. „To jejich vyčlenění žádným způsobem nenaruší chod zdravotnických zařízení u nás. Vojenské nemocnice v Brně a Olomouci budou připraveny přijímat pacienty ze Slovenska", uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

Slovensku pomohou i nemocnice na Moravě

Vedle vyslání třiceti vojenských specialistů jsou připraveny fakultní nemocnice v Brně, Olomouci a Ostravě pomoci při řešení případů slovenských pacientů. „Kromě aktivizace těchto nemocnic jsme požádali hejtmany, aby se krajské nemocnice, které jsou na moravsko-slovenském pomezí, připravily na případný příliv pacientů ze Slovenska,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Vláda schválila také mezivládní dohodu mezi Českou a Slovenskou republikou, která stanoví podmínky zodpovědnosti za logistické náklady a věci s tím související. Dohoda upravuje také právní zodpovědnost, kterou přebírá v době působení lékařů slovenská strana. Veškeré náklady na vyslání vojenských lékařů na Slovensko budou hrazeny z rozpočtových kapitol ministerstva obrany. Další logistické náklady přebírá slovenská strana, takže tato pomoc nebude mít dopad na státní rozpočet.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie