Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 1. 2017 21:39

Tripartita na prvním zasedání v roce 2017 projednala odliv zisků z ČR či otázku zaměstnávání osob z Ukrajiny

Před jednáním tripartity, 16. ledna 2017.
Před jednáním tripartity, 16. ledna 2017.
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 16. ledna 2017 sešli na prvním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR v letošním roce. Tématem jednání byla mimo jiné i realizace velkých dopravních staveb či informace o aktuálním stavu čerpání fondů EU.


Premiér Bohuslav Sobotka poděkoval sociálním partnerům za aktivitu a také vyjádřil své přesvědčení, že se i v tomto roce podaří udržet kvalitu sociálního dialogu na nejvyšší možné úrovni.

Analýza odlivu zisků

Objem ekonomiky v domácím vlastnictví v reálných hodnotách od roku 1995 nezaznamenal prakticky žádný růst. Ve stejném období vzrostl objem aktivit v zahraničním vlastnictví sedmkrát. ČR a země střední Evropy se potýkají se situací, kdy odliv výnosů výrazně převyšuje příliv nových investic. Míra odlivu výnosů z české ekonomiky je dlouhodobě přinejmenším dvakrát vyšší, než by odpovídalo předpokladům odvozeným ze situace na vnitřním trhu EU.

Dopravní stavby nad 300 mil. Kč

Dopravní infrastruktura je klíčovou prioritou vlády – dobré dopravní propojení v regionech i napojení na mezinárodní cesty je klíčové pro rozvoj hospodářství v České republice. V tuto chvíli jsou podány žádosti o vydání závazných stanovisek ke všem prioritním dopravním záměrům a ze strany MŽP je u všech prioritních dopravních záměrů uznána dostatečnost podkladů pro vydání závazného stanoviska.

Čerpání prostředků z fondů EU

U programového období 2007–2013 byla dosažena maximální možná alokace, o kterou lze v tuto chvíli žádat. Tohoto stavu dosáhly všechny operační programy. Původně přidělená alokace z EU fondů ve výši přes 700 mld. Kč bude využita přibližně na 96 procent. U programového období 2014–2020 bylo ke dni 30. listopadu 2016 vyhlášeno za všechny programy 404 výzev s alokací 455,4 mld. Kč. Toto představuje 74,7 % hlavní alokace programového období 2014–2020.

Zaměstnávání osob z Ukrajiny

Vízovou agendu na Ukrajině provází dlouhodobě mimořádně vysoká poptávka po podání žádostí o pobytová oprávnění, vč. zaměstnaneckých karet, ze strany občanů Ukrajiny. Z důvodu nutnosti nalezení řešení byla připravena koncepce navýšení kapacity Generálního konzulátu České republiky ve Lvově o 5 referentských služebních míst. V rámci programu byla také stanovena roční kvóta 3800 žádostí o zaměstnaneckou kartu vydanou ve zrychleném režimu. Tripartita se rovněž shodla na založení pracovního týmu, který se bude věnovat otázce zaměstnávání osob ze zahraničí.

Další jednání se uskuteční v pondělí 20. února 2017.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie