Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2014 16:12

Tripartita projednala státní energetickou a surovinovou koncepci

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Hanák, premiér Sobotka a předseda ČMKOS Středula na TK po jednání RHSD, 30. června 2014.
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Hanák, premiér Sobotka a předseda ČMKOS Středula na TK po jednání RHSD, 30. června 2014.
Rada vzájemné hospodářské a sociální dohody na svém zasedání projednala vládní návrhy v oblasti státní energetické a surovinové koncepce. Dalším významným tématem, které zástupci vlády společně se sociálními partnery diskutovali, byl zákon o státní službě, dopady občanského zákoníku či aktuální zpráva z oblasti zemědělství.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Koalice získala v předstihu stanovisko tripartity k chystané aktualizaci dvou klíčových strategických dokumentů – státní energetické a surovinové koncepce, k jejichž revizi se kabinet Bohuslava Sobotky zavázal v programovém prohlášení vlády.
Obě koncepce by měly být po úpravách předloženy na jednání vlády Ministerstvem průmyslu a obchodu do konce letošního roku. Dobrou energetickou a surovinovou politiku vláda chápe jako významný krok k naplnění svého cíle udržení konkurenceschopnosti a pracovních míst v České republice.

Tripartita se současně shodla na potřebě přijetí služebního zákona, jenž má platit již od 1. ledna 2015. Vláda v nejbližší době na základě dosud shromážděných informací stanoví, kolika zaměstnanců se budou týkat změny spojené s profesionalizací státní správy.

Stanoviska sociálních partnerů
Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ocenil, že vláda předložila tripartitě k projednávání energetickou i surovinovou koncepci jako jeden celek. Za klíčové přitom označil rozhodnutí o budoucnosti těžby uhlí. V této souvislosti uvítal, že koalice plánuje zvyšovat poplatky za těžbu nikoli skokově, ale po etapách. Zároveň Jaroslav Hanák vyjádřil podporu záměru vlády určit brzy další postup v oblasti rozvoje jaderné energetiky.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula pochválil vládu za ochotu zapojit nově odbory mezi členy Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii České republiky. V případě služebního zákona přivítal zopakování závazku, že státní zaměstnanci dostanou přidáno o 3,5 %.
Sociální partneři také ocenili, že po dlouhé době bylo na tripartitě řešeno i téma informačních a komunikačních technologií. Jednání se ještě věnovalo situaci v zemědělství a dopadům nového občanského zákoníku.

Znovu se zástupci vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců sejdou na společném jednání 28. července 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie