Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 6. 2007 9:45

Tripartita se včera shodla na technické novele zákoníku práce

Podle premiéra Mirka Topolánka se včera zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů shodli na úpravách zákoníku práce. Tripartita se dnes sesla před odjezdem premiéra na snšm Hospodářské komory v Brně.

Tripartita se včera shodla na technické novele zákoníku práce

Podle premiéra Mirka Topolánka se včera zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů shodli na úpravách zákoníku práce. Tripartita se dnes sesla před odjezdem premiéra na snšm Hospodářské komory v Brně.

Do chystané novely kodexu by se mělo nejspíš promítnout i 17 změn, na kterých se předem dohodli odboráři spolu s představiteli zaměstnavatelů.

Nový zákoník práce začal platit letos v lednu. Má řadu kritiků. Spokojeny s ním nejsou například nemocnice kvůli úpravě pohotovostí. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas již dříve uvedl, že kodex obsahuje osm desítek chyb a je v rozporu s asi desítkou zákonů. Připravovaná technická novela by je podle něj měla odstranit, s věcnými změnami nepočítá.

Představitelé zaměstnavatelů a odboráři se předem dohodli na 17 změnách. Týkají se takzvaných kont pracovní doby, převedení na jinou práci, odstupného, přestávek v práci, mzdy za přesčasy či odškodnění. Viceprezident průmyslu a dopravy Martin Jahn uvedl, že doufá v prosazení všech 17 bodů do připravované technicko-legislativní novely zákoníku, která by podle jeho představ zároveň mohla začít platit již od počátku příštího roku. Změny, na kterých se zaměstnavatelé s odboráři dohodli, by podle něj situaci v praxi zjednodušily.

Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila by vláda měla mít "sílu a odvahu" novelu i s návrhy odborů a zaměstnavatelů předložit zákonodárcům. "Pak bude záležet na parlamentu. Musíme udělat všechno pro to, aby se z projednávání zas nestala nějaká emocionální a bláznivá přetahovačka o jakýkoli pozměňovací návrh. To bychom nechtěli ani my, ani zaměstnavatelé," řekl dnes ČTK Zavadil.

Nový zákoník loni těsně před volbami prosadili i přes prezidentovo veto sociální demokraté spolu s komunisty. ODS byla proti, usilovala o jeho odklad. Představitelé zaměstnavatelů s kodexem nesouhlasili, odbory ho naopak vyžadovaly. Kritizovala ho také Hospodářská komora. Podle Topolánka by se jednání tripartit měla pravidelně účastnit i ona. Zatím ale se svým záměrem neuspěl. "Budu na partnery dál tlačit, aby na tento návrh přistoupili," uvedl premiér.

Konečné znění novely s návrhy odborů a zaměstnavatelů by měl připravit zvláštní tým, který nyní vzniká. Podle Zavadila v něm budou právníci odborářů, zaměstnavatelů a ministerstva práce. Sejít by se měli příští úterý.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie