Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 12. 2011 23:13

Učitelům se příští rok zvednou platy, rozhodla vláda

Vláda schválila nařízení, které mění tarifní tabulky učitelů. Letos dostali 2,1 miliardy navíc, od ledna půjdou do tarifů čtyři miliardy.

Tisková konference po jednání vlády, 7. prosince 2011Pedagogům by se tak měla zvýšit mzda o 500 až 1500 korun měsíčně. Současně nařízení zrušilo automatické odměňování učitelů podle věku, řekl po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Zdůraznil, že u ostatních skupin zaměstnanců ve veřejném sektoru byl takzvaný věkový automat zrušen už dříve.

Návrh nařízení obsahuje kromě úpravy odměňování učitelů i další změny. Týkají se například posudkových lékařů zaměstnaných u České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je jich totiž málo, jejich odměňování by se mělo postavit naroveň těch lékařů, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních ústavní péče či v záchranné službě.

Posudkoví lékaři jsou většinou zařazeni ve 13. a 14. platové třídě. Pokud má takový lékař například 12 let praxe, zvýší se mu na základě návrhu tarifní plat z 23.690 korun na 31.020 korun. Nařízení má ovšem zrušit také zvláštní příplatek, který jim přísluší za zvýšenou zátěž při výkonu práce vyžadující individuální přístup k jednotlivým případům. Vypadávají z něj také ustanovení týkající se smluvního platu. Ty jsou součástí nedávno přijaté novely zákoníku práce.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie