Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dny otevřených dveří

15. 8. 2013 13:07

Dny otevřených dveří vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí

Úřad vlády chystá rozšíření Dnů otevřených dveří vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Původně měl být tento architektonický skvost letos kvůli finančním úsporám otevřen pro veřejnost pouze o víkendu 26. až 28. října. Dle rozhodnutí nového vedoucího Úřadu vlády však budou Dny otevřených dveří rozšířeny o dva víkendové termíny v září a jeden víkend v říjnu.

Zpřístupnění sídla manželů Benešových samozřejmě znamená určité organizační i finanční náklady. Jsem však přesvědčen o tom, že jde o účelně vynaložené prostředky a že jsme povinováni naplňovat odkaz paní Hany Benešové, aby vila byla přístupná. Obzvlášť ve světle letošního 65. výročí úmrtí a nadcházejícího 130. výročí narození v pořadí druhého prezidenta samostatné Československé republiky,“ říká vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin. Slavnostní vzpomínkový akt by se měl nad hrobem prezidenta uskutečnit za účasti premiéra Jiřího Rusnoka v den úmrtí Dr. Beneše 3. září.

Stavba vily probíhala v letech 1930 až 1931 podle projektu architekta Petra Kropáčka a přímo za účasti manželů Benešových. Podle jejich představ měl dům připomínat venkovská stavení na jihu Francie. V roce 1937 se Benešovi rozhodli pro dostavbu podle projektu architekta Otokara Fierlingera. Místo posledního odpočinku druhého československého prezidenta a jeho choti – hrobku, která se nachází v zahradě - navrhl architekt Pražského hradu Pavel Janák. Prezidentovu bustu vytvořil v roce 1947 sochař Karel Dvořák. Benešova vila prošla v minulých letech rozsáhlou rekonstrukcí a pro veřejnost byla znovu otevřena v květnu 2009.

Návštěvníky čeká prohlídka exteriéru budovy, mohou se těšit na oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, dále na jídelnu, pracovnu a ložnici. Interiér je zařízen starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi.

Součástí komentované prohlídky je též procházka přilehlým parkem, jenž je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Celá prohlídka je zakončena u hrobky manželů Benešových.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Dny otevřených dveří v roce 2013

14. – 15. září
28. – 29. září
12. – 13. října
26. – 28. října

Prohlídky probíhají od 10.00 hodin do 16.00 hodin v organizovaných skupinách za doprovodu průvodce. Délka prohlídky je cca 45 minut.

Pro velký zájem doporučujeme návštěvníkům si čas prohlídky rezervovat v pracovních dnech od 8.00 do 16.00 hodin.

Kontaktní osoba

Mgr. Petr Musil
telefon 224 002 189 nebo 224 002 111(ústředna).

Adresa

Dr. E. Beneše 201,
Sezimovo Ústí I
mapa

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie