Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Výstavy

26. 6. 2018 17:47

Úřad vlády ČR představil spolu s Vojenským historickým ústavem Praha výstavu Pod sokolskými prapory

Zahájení výstavy Pod sokolskými prapory u Lichtenštejnského paláce, 26. června 2018.
Zahájení výstavy Pod sokolskými prapory u Lichtenštejnského paláce, 26. června 2018.
Vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin zahájil v úterý 26. června 2018 společně s velvyslancem Slovenské republiky v Praze Peterem Weissem před Lichtenštejnským palácem v Praze výstavu Pod sokolskými prapory. Cílem tohoto společného projektu Vojenského historického ústavu Praha a Úřadu vlády ČR je připomenout význam a historii nejvýznamnějšího českého tělocvičného spolku – Sokola – a to nejen při vzniku Československa.

Výstava, kterou návštěvníci zhlédnou od 26. června do 24. července, je rozložena do osmi panelů, jejichž základem jsou rozměrné fotografie historických sokolských praporů. Součástí jsou také snímky tehdejších událostí a obsáhlé vysvětlující texty. Ty veřejnost seznamují s celou minulostí sokolského hnutí od jeho založení v roce 1862, přes vznik československých legií až po slavné slety z let 1938 a 1948, při nichž se sokolové vzepřeli nacistické i komunistické ideologii až do dnešních dní.

„Sokol vždy vyznával demokratické a humanistické principy. Cílem sokolského hnutí byla kvalita člověka a kvalita národa. To mimo jiné vedlo členy Sokola k odporu proti jakékoliv totalitě,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Výstava Pod sokolskými prapory je závěrečným dílem trilogie výstav připravovaných Vojenským historickým ústavem Praha a Úřadem vlády ČR. Navazuje na úspěšné výstavní projekty Pod prapory Velké války (2014 – k 100. výročí vypuknutí první světové války) a Pod prapory vítězství (2015 – k 70. výročí ukončení druhé světové války).

Více informací o aktivitách Úřadu vlády pro rok 2018, kdy si připomínáme sto let od vzniku Československa, naleznete na webových stránkách http://www.vlada.cz/aktivity-uradu-vlady-k-jubilejnimu-roku-2018-165143. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie