Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 2. 2022 15:20

Úřad vlády na podporu Ukrajiny vyvěsil nad Strakovou akademií ukrajinskou státní vlajku

Úřad vlády na podporu Ukrajiny vyvěsil nad Strakovou akademií ukrajinskou státní vlajku, 22. února 2022.
Úřad vlády na podporu Ukrajiny vyvěsil nad Strakovou akademií ukrajinskou státní vlajku, 22. února 2022.
Úřad vlády České republiky se připojil k akcím na podporu Ukrajiny. V úterý 22. února 2022 proto nad sídlem české vlády, Strakovou akademií, zavlála symbolicky i ukrajinská státní vlajka.

Vyvěšení ukrajinské vlajky nad sídlem Úřadu vlády je dalším viditelným krokem, kterým se vláda České republiky postavila za územní celistvost a nezávislost Ukrajiny. Vláda už 26. ledna rozhodla darovat Ukrajině 4 000 dělostřeleckých granátů, uzavřela s ukrajinskou stranou dohodu o zdravotnické asistenci ukrajinským ozbrojeným silám, která umožní přijmout ukrajinské občany na léčení v České republice, prostřednictvím Červeného kříže dodá Ukrajině traumatické balíčky v hodnotě okolo 3,5 milionu korun a poskytne ukrajinské straně i další humanitární, finanční a materiální pomoc, o kterou případně ukrajinská vláda požádá.

Podporu Ukrajině jednoznačně vyslovil také premiér Petr Fiala v mimořádném vystoupení na půdě Poslanecké sněmovny. „Včerejší uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následné zahájení vojenské mise je ze strany Ruska jednoznačným aktem agrese vůči suverénnímu státu a je zcela zjevně porušením mezinárodního práva. Myslím, že o tom dnes nemůže pochybovat vůbec nikdo,“ konstatoval předseda vlády. Stojíme za plnou nezávislostí a územní celistvostí Ukrajiny. Podporujeme zavedení tvrdých sankcí ze strany Evropské unie a jejích spojenců, které odradí Rusko od další agrese a otevřou cestu k diplomatickému řešení,“ dodal Petr Fiala.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie