Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 4. 2023 20:15

Úřad vlády podpořil osoby s autismem, Strakova akademie se zbarvila do modra

Úřad vlády podpořil osoby s autismem, Strakova akademie se zbarvila do modra, 2. dubna 2023.
Úřad vlády podpořil osoby s autismem, Strakova akademie se zbarvila do modra, 2. dubna 2023.
Stejně jako v předchozích letech, i letos se Úřad vlády České republiky zapojil do akce Česko svítí modře na podporu osob s poruchou autistického spektra. Do modré barvy se v noci z 2. na 3. dubna 2023 zbarvila budova Strakovy akademie, kde Úřad vlády sídlí a kde se pravidelně schází česká vláda.

Více než 250 tisíc občanů České republiky žije s poruchou autistického spektra. Na podporu jim a jejich blízkým se v noci z 2. na 3. dubna 2023 zahalila Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády, do modré barvy. Je to právě modrá barva, která symbolizuje komunikaci, jednu ze zásadních bariér vzájemného porozumění.

Datum nasvícení budovy nebylo vybráno náhodně. Na 2. dubna totiž každoročně připadá Světový den zvýšení povědomí o autismu, který OSN vyhlásila v roce 2007. Celorepublikovou kampaní Česko svítí modře 2023, která bude probíhat právě od 2. až do 30. dubna 2023, se Česká republika připojí k celosvětové kampani „Light It Up Blue!“.

Mottem letošního 10. ročníku kampaně Česko svítí modře je poznání–pochopení–přijetí a má symbolizovat milníky cesty od prvotního odmítání jakékoli odlišnosti až po přijetí jinakosti osob na spektru autismu.

Komunikace s lidmi s poruchou autistického spektra

Komunikační soubor představuje materiály, které mají výrazně usnadnit komunikaci veřejnosti – odborné i laické – s osobami s autismem, a zároveň pomoci změnit chování společnosti k lidem s tímto handicapem. Bližší informace naleznete na stránkách Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie