Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 9. 2022 16:01

Úřad vlády připravil opatření, která uspoří až pětinu spotřeby energií

Premiér Petr Fiala a vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková provedli novináře po Strakově akademii, 22. září 2022.
Premiér Petr Fiala a vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková provedli novináře po Strakově akademii, 22. září 2022.
Vypnuté noční osvětlení budov, snížená teplota vnitřních prostor všech objektů včetně teplé vody, vypnuté klimatizace či plánované zateplení půdy Strakovy akademie. Tato a další přijatá opatření Úřadem vlády ČR mají přispět k až dvacetiprocentním úsporám ve spotřebě energií ve vládních objektech.

Úřad vlády ČR se postavil čelem k apelu vlády na maximální úspory energií během nadcházející zimní topné sezóny.

„Je důležité, abychom se nesmířili s tím, že máme dost energií. Ale abychom se všichni snažili s těmi energiemi dobře hospodařit, zacházeli s nimi šetrně a kde to je možné, tak jejich spotřebu snižovali. Budu trvat také na tom, aby příkladem šly instituce státu,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Díky přijatému balíčku úsporných opatření by měl Úřad vlády v nadcházejících měsících ušetřit mezi 17 až 20 procenty spotřebovávaných energií, což v zafixovaných cenách energií na roky 2021 a 2022 představuje 1,7 až 2,2 miliony korun a násobně více v závislosti na nových cenách energií v dalším roce.

Mezi nejdůležitější přijatá opatření patří plošné snížení teploty vnitřních prostor všech objektů Úřadu vlády na 19–20 stupňů Celsia ve vnitřních prostorách a na 15 stupňů Celsia ve vytápěných vedlejších místnostech, zavedení řízeného vytápění všech objektů s ohledem na obsazenost budov, plánované akce a víkendy či omezení či úplné vypojení klimatizací. Objekty Úřadu vlády dočasně přestanou být v noci nasvěcovány.

Kromě toho Úřad vlády přijal i další úsporná opatření. Na bezpečnostní minimum bylo sníženo osvětlení společných vnitřních prostor, dokončuje se výměna klasických žárovek a zářivek za LED technologie, do společných prostor jsou instalována pohybová čidla na osvětlení a probíhá také postupná obměna starších elektrospotřebičů za energeticky úsporné. Systém centrálního ohřevu teplé vody byl nastaven na hygienické minimum dané vyhláškou, tedy na 45 stupňů Celsia. Zahájení realizace projektu na zateplení půdy Strakovy akademie by mělo v příštím roce snížit náklady na vytápění o dalších téměř 15 %.

„Zaměstnanci, správci objektů a provozní personál dostali pokyny, jaká dodržovat opatření v topné sezóně a jak se chovat energeticky úsporně. Probíhá také zpracování auditu energetického hospodářství Úřadu vlády, jehož výstupem bude určení a vyčíslení nízkonákladových a snadno vyčíslitelných příležitostí ke snížení energetické náročnosti a určení kapitálově náročnějších příležitostí a dále přehled kroků, které musí být realizovány a jsou potřebné pro generování konkrétních úspor. Po dohodě s panem premiérem jsme se také rozhodli, že odložíme plánovanou modernizaci prostor zasedací místnosti a tiskového sálu a část peněz využijeme právě na zateplení půdy,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

„Věřím, že si všichni zaměstnanci Úřadu vlády vezmou tyto pokyny k srdci a svědomitým chováním nám pomohou v této obtížné době uspořit co nejvíce energií, a tím i peněz. Chceme být zároveň příkladem i pro další orgány státní správy, ale i pro samosprávy, firmy a domácnosti, abychom nástrahy letošní topné sezóny zvládli,“ dodala Jana Kotalíková.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie