Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 9. 2022 11:01

Úřad vlády pro velký zájem prodlouží prohlídky zahrady Strakovy akademie až do konce října

Prohlídky zahrady Strakovy akademie, sídla vlády, budou pokračovat každou sobotu i během září a října. O prodloužení termínu rozhodla vedoucí Úřadu vlády ČR Jana Kotalíková na základě velkého zájmu veřejnosti.

Úřad vlády ČR zpřístupnil veřejnosti nově zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie poprvé 9. července. Prohlídky byly naplánovány na každý víkend po oba prázdninové měsíce. Možnosti projít se areálem na Kosárkově nábřeží využívaly každý víkendový den stovky návštěvníků. Celkem už zahradu navštívilo přes 8 000 lidí.

Premiér Petr Fiala ve středu 31. srpna 2022 spolu s vedoucí Úřadu vlády Janou Kotalíkovou za účasti velvyslanců, členů vlády a dalších hostů slavnostně oficiálně otevřeli zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie a v souvislosti s tím také dochází k prodloužení sobotních návštěvních dnů v zahradě Strakovy akademie až do konce října.

Záleželo nám i na tom, aby se reprezentativní funkce zahrady dala dobře propojit s funkcí veřejnou, abychom ji mohli pravidelně otevírat veřejnosti. Počítáme s tím, že tato zahrada bude hostit i dočasné výstavy. Chceme zahradu zpřístupnit Pražanům, chceme ji zpřístupnit turistům, chceme ji umístit na mapu města tak, aby sem lidé mohli přicházet, užít si tento prostor, který byl dlouho zavřený, a možná se i tímto způsobem trochu blíž seznámit s budovou Úřadu vlády, který většina lidí zná jenom zdálky jako součást panoramatu při pohledu na Vltavu,“ uvedl premiér Fiala.

Zahrada Strakovy akademie prošla od loňského června rozsáhlou rekonstrukcí, která měla za úkol odstranit dřívější necitlivé zásahy, vrátit jí reprezentativní charakter a navázat na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera. V rámci obnovy například zmizely vyasfaltované chodníky, které nahradilo dláždění, bylo vysazeno více než 15,5 tisíce květin, nové stromy a areál doplnila vodní fontána.

Zahrada bude i během září a října otevřena v sobotu vždy od 10 do 18 hodin. Vstup je z Kosárkova nábřeží a je zdarma.

Termín

Každou sobotu až do 29. října, vždy od 10.00 do 18.00 hodin

Místo

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, vstup z Kosárkova nábřeží

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie