Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 4. 2019 22:50

Úřad vlády se již počtvrté připojil ke kampani Česko svítí modře

Úřad vlády se již počtvrté připojil ke kampani Česko svítí modře, 2. dubna 2019.
Úřad vlády se již počtvrté připojil ke kampani Česko svítí modře, 2. dubna 2019.
V noci z úterý 2. dubna na středu 3. dubna 2019 se Kramářova vila rozsvítila v modrých barvách. Úřad vlády ČR se tak připojil k celorepublikové kampani na podporu osob s poruchou autistického spektra Česko svítí modře.

Letošním mottem projektu, který pořádá platforma Naděje pro Autismus, je „Cesta k pochopení“. Vedle světelné symboliky premiér Andrej Babiš akci podpořil i svou záštitou.

Na projektu Česko svítí modře se mi líbí hlavně to, že ukazuje, jak důležité je o problémech mluvit. V České republice žije s některou z forem autismu zhruba 250 tisíc lidí, kterým se může lépe žít i jen díky tomu, že budeme mít o autismu lepší povědomí. Sám jsem si i díky této kampani o autismu něco více nastudoval,“ dodal předseda vlády Andrej Babiš.

V roce 2007 se členové OSN jednomyslně shodli na tom, že druhý dubnový den vyhlásí Světovým dnem porozumění autismu. Cílem je zlepšit informovanost veřejnosti o problematice poruch autistického spektra (ASD) a především zdůraznit fakt, že je třeba zkvalitňovat život lidí s autismem, aby mohli vést smysluplný a důstojný život. Od roku 2008 proto patří 2. duben mezi sedm mezinárodně uznávaných Dnů OSN pro zdraví.

Řada významných institucí se při této příležitosti rozsvítí v modrých barvách. Modrá přitom symbolizuje komunikaci a sebevyjádření, tedy právě schopnosti, které často dělají nemocným autismem největší potíže.

Přečtěte si pár rad, jak komunikovat s osobami s autismem na stránkách Vládního výboru pro zdravotně postižené občany nebo na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie