Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 11. 2007 13:16

V Bratislavě probíhá první ročník Evropského jaderného fóra

V Bratislavě ve dnech 26. a 27. listopadu probíhá historicky první Evropské jaderné fórum. Tuto prestižní diskusní platformu uvítala celá řada významných politických představitelů.

V úvodních projevech promluvil předseda vlády Slovenské republiky R. Fico, předseda vlády České republiky M. Topolánek a evropský komisař pro energetiku A. Piebalgs. Slova se zprostředkovaně přes videonahrávku zhostil i předseda Evropské komise J. M. Barroso. Za předsednickým stolem vystoupí během dneška mimo jiné ministr hospodářství Slovenské republiky Ľ. Jahnátek a ministr průmyslu a obchodu České republiky M. Říman.

Ustanovení fóra předcházela řada jednání nejen se zástupci Evropské komise a Evropského parlamentu, ale rovněž se Slovenskou republikou. Fórum je poradním orgánem pro přijímání budoucích rozhodnutí o legislativních i nelegislativních opatřeních na úrovni Evropské unie v oblasti jaderné energetiky. Výsledkem diskusí by mělo být definování příležitostí a rizik souvisejících s jadernou energií a poskytnutí výhledové analýzy možností rozvoje jaderné energetiky v rámci evropské unie. Nedílnou součástí konání fóra bude informování veřejnosti.

Po skončení Evropského jaderného fóra bude následovat odborný seminář, na který bylo pozváno 60 vybraných odborníků, po 30 účastnících za českou a slovenskou stranu. Úkolem semináře je poskytnutí informací o průběhu a výsledcích jednání EJF.

Evropské jaderné fórum, které bude dvakrát do roka střídavě hostit Praha nebo Bratislava, doplní čtveřici již existujících fór ( Madridské fórum pro plyn, Florentské fórum pro elektřinu, Amsterdamské fórum pro obnovitelné zdroje a Berlínské fórum pro fosilní paliva).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie