Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 3. 2009 9:57

V Bruselu ECOFIN hodnotí stabilizační programy

Dnes se již potřetí v tomto roce setkají ministři financí a hospodářství zemí Evropské unie. Jednání Ecofin předsedá ministr financí Miroslav Kalousek.

V rámci provádění Paktu o stabilitě a růstu Rada nejprve zhodnotí stabilizační a konvergenční programy většiny členských zemí EU a přijme k nim svá stanoviska.

Hlavní náplní jednání pak bude příprava jarního zasedání Evropské rady, která se bude konat 19. a 20. března v Bruselu.

Ministři budou schvalovat dokument o klíčových otázkách v hospodářské a finanční oblasti pro rok 2009. Ten bude hlavním příspěvkem Rady Ecofin pro jarní summit EU. Navržený dokument se soustředí především na finanční trhy a různé aspekty opatření na podporu reálné ekonomiky.

Rada Ecofin rovněž připraví návrh společných sdělení evropských zemí pro nadcházející summit zemí G20. Ten proběhne 2. dubna v Londýně a předcházet mu bude setkání ministrů financí skupiny G20 naplánované na 14. března. Na konečné pozici EU pro summit G20 by se měly dohodnout hlavy států a vlád na březnovém summitu EU.

Dalším bodem bude schválení zprávy pro Evropskou radu, která obsahuje integrovaná doporučení pro jednotlivé země ohledně naplňování Lisabonské strategie. Doporučení, která se týkají makroekonomických politik, strukturálních reforem i trhu práce, uděluje každoročně Rada jednotlivým členským státům a eurozóně jako celku na základě národních programů reforem a zprávy o jejich plnění.

Prosincová Evropská rada uložila, v kontextu Plánu evropské hospodářské obnovy, Radě Ecofin úkol, aby našla do března 2009 řešení k otázce aplikace snížených sazeb v některých sektorech. V souladu s tímto úkolem bude ministrům financí předložen kompromisní návrh politické dohody o položkách, u nichž by se snížená sazba mohla aplikovat.

Letošní jarní summit by měl mimo jiné položit základ pro budoucí pozici EU při vyjednávání o nové mezinárodní dohodě o boji proti změně klimatu, která by měla být uzavřena na konferenci OSN v prosinci v Kodani. Jako svůj příspěvek k tématu přijme Rada Ecofin závěry k mezinárodnímu financování klimatické změny.

Tradičním tématem březnového zasedání Rady Ecofin je i unijní rozpočet na následující rok. Rada v tomto kontextu přijme závěry k prioritám pro rozpočet EU pro rok 2010.

Na okraji jednání ministři financí všech členských zemí EU podepíší Úmluvu o centralizovaném celním řízení. Úmluva výrazně ulehčí celní formality. Například celní prohlášení bude v některých případech možno předložit u jednoho celního úřadu, zatímco zboží fyzicky pak u jakéhokoli jiného v rámci celé EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie