Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 5. 2007 9:09

V červnu projde reformní balík sněmovnou, čeká ho první kolo

Do sněmovny dorazil z vlády balík reformních zákonů. Poslanci se jím začnou zabývat na příští schůzi, která začíná v úterý 5. června. Vládní předlohu v červnu čeká takzvané první čtení, kde komora zákon ještě neschválí, ale již ho může zamítnout.

V prvním čtení nelze ani předkládat žádné pozměňovací návrhy. Poslanci rozhodnou jen o tom, zda reformu postoupí parlamentním výborům k projednání. Ve výborech by pak v následujících týdnech měli o normě diskutovat podrobněji a navrhovat případné změny.

Až se s reformou vypořádají výbory, vrátí se předloha na schůzi sněmovny. Na řadě pak bude takzvané druhé čtení, při němž zaznějí nejen pozměňovací návrhy výborů, ale i jednotlivých poslanců. Několik dní po druhém čtení přichází finále, tedy třetí čtení. V něm budou poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích a nakonec o zákonu jako o celku. Druhé i třetí čtení by se mělo uskutečnit asi na mimořádné letní schůzi v půlce července. Aby však vláda mohla na druhé a třetí čtení pomýšlet, musí nejdřív "protlačit" reformu červnovým prvním čtením.

Osud reformního balíku, který je klíčový pro další existenci kabinetu, je přitom stále nejistý. Opozice jako celek ho odmítá, vážné výhrady znějí i z vládního tábora. Rozhodnuti nejsou ani bývalí sociální demokraté Michal Pohanka a Miloš Melčák, kteří s vládou Mirka Topolánka uzavřeli dohodu o toleranci na celé volební období.

Balík, který kabinet poslal do sněmovny, váží se všemi přílohami přes dva kilogramy, má celkem 416 stran textu a k tomu 36 stran příloh s tabulkou. Novelizuje například zákon o daních z příjmů, zákon o dani z přidané hodnoty, zákon o spotřebních daních, ale i řadu dalších norem, jako je zákon o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa, zákon o registrovaném partnerství a zákon o hlavním městě Praze.

Organizační výbor sněmovny dnes vládní předlohu - návrh zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů - zařadil na program schůze. Zatím má tento bod pořadové číslo 24, poslanci ale program vždy upravují ještě v úvodu jednání.

Ačkoli bude reforma zřejmě nejsledovanějším bodem červnové schůze, nebude zdaleka bodem jediným. Poslanci by měli rozhodnout například také o odkladu státních maturit. Hlasovat mají i o předloze, která počítá s vyplácením státní renty některým olympijským medailistům.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie