Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 7. 2010 14:03

V ČR bude umístěn systém včasného varování

Místo původně plánované radarové základny bude v České republice umístěn systém včasného varování. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas.

Podle předsedy vlády americký parlament vyčlenil ze svého rozpočtu dva miliony dolarů na roky 2011 – 2012, které mají financovat zřízení centra. To bude umístěno zřejmě v Praze nebo v jejím blízkém okolí.

 

„Není to žádné super vojenské zařízení, ani vojenská základna. Jedná se v podstatě o zařízení, které v sobě shromažďuje výstupy ze senzorů především družicového typu, jehož cílem je včasná výstraha, tedy detekce či odhalení raket, které míří na teritorium Severoatlantické aliance,“ uvedl premiér Petr Nečas.

 

Podle premiéra je celý projekt nyní dvoustrannou záležitostí mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Celý systém by se měl stát součástí protiraketové obrany Severoatlantické aliance.

 

Předseda vlády Petr Nečas také reagoval na kritiku představitelů sociální demokracie, kteří tvrdí, že není o zahraniční politice slyšet a že o umístění systému včasného varování nevěděli.

 

„Beru to velmi vážně jako kritiku vyslovenou vůči bývalému místopředsedovi vlády a ministrovi zahraničí Janu Kohotouvi, nominantovi ČSSD, takže oceňuji kritiku do jejich vlastních řad. Sebekritika je vždy velmi těžká a když k ní přistoupili, tak tuto politickou odvahu oceňuji,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Petr Nečas k protiraketové obraně

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie