Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 12. 2020 10:14

V ČR bylo zahájeno očkování proti onemocnění covid-19, mezi prvními očkovanými byl i premiér Babiš

Premiér Andrej Babiš se ráno v Ústřední vojenské nemocnici nechal mezi prvními naočkovat proti covid-19, 27. prosince 2020.
Premiér Andrej Babiš se ráno v Ústřední vojenské nemocnici nechal mezi prvními naočkovat proti covid-19, 27. prosince 2020.
V neděli 27. prosince 2020 byla ve vybraných pražských a brněnských nemocnicích vakcinace proti onemocnění covid-19. V Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích se nechal naočkovat premiér Andrej Babiš spolu s válečnou veteránkou Emílií Řepíkovou.

Prvních 9750 dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech dorazilo do České republiky, stejně jako do dalších států EU, v sobotu 26. prosince. Dnes začalo očkování. Jako první budou v Česku očkováni zdravotníci a senioři.

„Tento rok byl určitě nejhorší v naší moderní historii. Na covid zemřelo strašně moc našich spoluobčanů, naše životy zasáhl velice negativně a vakcína, která přišla z EU, je naše naděje, že se vrátíme do normálního života,“ zdůraznil Andrej Babiš.

Vakcína byla včera distribuována do Ústřední vojenské nemocnice, Všeobecné fakultní nemocnice a do Nemocnice na Bulovce. Polovina dodávky směřuje do Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Ústřední vojenská nemocnice je připravena denně provést v šesti ordinacích na 300 vakcinací. Z první dodávky bude naočkováno 975 osob v průběhu tří dnů. Vakcína se bude aplikovat ve dvoudávkovém schématu s intervalem 21 dní. Procedura očkování trvá cca 15 minut, každý očkovaný poté setrvá zhruba 30 minut v odpočinkovém režimu z důvodu observace. 

U osob po prodělaném onemocnění covid-19 se doporučuje vakcinace nejdříve po 90 dnech od prvního pozitivního odběru.

Emílie Řepíková (95 let), válečná veteránka, je obyvatelkou Domova Vlčí mák v ÚVN. Je jednou ze šesti stovek žen a 12 tisíc volyňských Čechů, kteří šli za druhé světové války dobrovolně bránit zemi, proti vůli rodičů. Bylo jí 16 let a dostala se až na Duklu. Za války ze skladů s oděvy předávala oblečení i vybavení a zároveň administrovala věci zabitých vojáků, často lidí, které osobně znala.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie