Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2007 11:06

V příštím roce by Česko mohlo mít v Afghánistánu nemocnici i PRT

Česko by v příštím roce mohlo mít v Afghánistánu vlastní Provinční rekonstrukční tým (PRT) v provincii Lógar.

V zemi by také v příštím roce minimálně do konce srpna měla pokračovat polní nemocnice, která již od letošního března působí na letišti v Kábulu. Vyplývá to z informativního materiálu, se kterým ve středu seznámí vládu ministryně obrany Vlasta Parkanová a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Definitivní podoba nasazení českých vojáků v Afghánistánu pro příští rok by však měla být podle ministerstva obrany známá až na podzim.

Ministerstvo totiž už delší dobu zvažuje, jestli je možné v druhé polovině příštího roku v provincii jihovýchodně od Kábulu vybudovat vlastní rekonstrukční tým, který by pomáhal s obnovou a stabilizací této části Afghánistánu. "Tato mise by závisela stejným dílem na vojácích i civilních expertech," řekl ČTK mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Česko v současnosti o převzetí vyjednává s Vrchním velitelstvím spojeneckých sil v Evropě i Američany, kteří by poskytli logistické zázemí. Zbývá vyřešit například otázku financí.

Češi již působí spolu s Němci a Dány v rekonstrukčním týmu v provincii Badachšán na severu země. V případě českého působení v Lógaru by vojáci činnost v Badachšánu pravděpodobně ukončili.

Armáda pro příští rok také počítá s působením českých vojáků na mezinárodním letišti v Kábulu. Polní nemocnice, která má v současnosti 82 členů, by zde měla zůstat do konce srpna. Desetičlenná chemická jednotka by dokonce v Kábulu mohla být po celý příští rok. Speciální síly Vojenské policie, které operují na jihu Afghánistánu, by měly podle plánu zůstat do konce října.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie