Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 9. 2007 10:09

Václav Klaus bude s ministry znovu jednat o zahraniční politice

Na Hradě se ve čtvrtek uskuteční další z pravidelných konzultací prezidenta Václava Klause s trojicí členů vlády, kteří odpovídají za zahraniční politiku.

Premiér Mirek Topolánek, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by měli s prezidentem hovořit o jeho účasti na zářijovém zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, postojích ČR k návrhu „Reformní smlouvy“ a o předsednictví České republiky v Radě EU. Čtveřice politiků se již dříve dohodla, že se budou pravidelně scházet, aby koordinovali své kroky v zahraniční politice.

Takzvaná reformní smlouva, o níž nyní jednají politici sedmadvacítky, má nahradit zamítnutou euroústavu. I když nemá obsahovat zmínku o symbolech EU a odkládá navrhovaný způsob hlasování v unii, dosavadní návrh přebírá z euroústavy prakticky všechny hlavní institucionální reformy, například zavedení funkce prezidenta unie, snížení počtu eurokomisařů či funkci ministra zahraničí unie pod názvem "vysoký představitel". Podle Alexadnra Vondry nezbytné vyjasnit, kdy budou konkrétní reformy institucí vstupovat v platnost. V tomto ohledu má mandát řadu bílých míst a nemluví jasně, soudí. Nová smlouva by měla být ratifikována před volbami do Evropského parlamentu v červnu 2009.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie