Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2011 11:02

Vážně nemocné děti z Libye budou moci podstoupit operaci v ČR

Projekt MEDEVAC byl rozšířen i do severní Afriky. Pomáhat má pak především dětem v Libyi.

Ministerstvo vnitra, do jehož působnosti tento humanitární záchranný projekt spadá, nyní spolupracuje s dětskými kardiocentry v libyjském Benghází. Tam vybírá dětské pacienty, kteří kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu nemohou podstoupit operaci srdce ve své zemi. Ti pak budou moci zákrok podstoupit v dětském kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole.

Náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška společně se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem během své pracovní návštěvy Benghází také předali v rámci humanitární pomoci i zdravotnické vybavení pro polní nemocnici zřizovanou mezinárodní nevládní organizací International Medical Corps v Libyi, která se nachází v bezprostřední blízkosti bojů.

Rozšíření pomoci do severní Afriky schválila na návrh ministerstva vnitra vláda Petra Nečase na svém posledním zasedání 22. června. Zároveň kabinet rozhodl o uvolnění emergentní humanitární pomoci na poskytnutí zdravotnického vybavení pro polní nemocnici.

Program MEDEVAC realizuje ministerstvo vnitra ve spolupráci s rezorty zahraničních věcí, zdravotnictví a obrany. Program je zaměřen na humanitární evakuace zdravotně postižených obyvatel. Primárně je určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, kterým není možné zajistit léčbu v místních podmínkách.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie