Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 9. 2007 10:51

Ve středu se uskuteční další kolo jednání se Spojenými státy a Českou republikou o případném umístění radaru

Ve středu na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční další kolo jednání mezi Spojenými státy a Českou republikou o případném umístění radarové stanice jako součásti amerického systému protiraketové obrany na našem území.

Českou delegaci povede 1. náměstek ministra zahraničí a hlavní český vyjednavač Tomáš Pojar, v čele americké delegace bude vysoce postavený americký diplomat John Rood.

Předmětem jednání bude český protinávrh Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v ČR. Původní americký text této dohody byl ČR předán v dubnu tohoto roku, v květnu se uskutečnilo nulté, tzv. sondážní jednání.

Směrnici, která určuje hlavní mantinely pro jednání expertního týmu Ministerstva zahraničních věcí ČR a Ministerstva obrany ČR a specifikuje požadavky české strany, projednala v červenci Bezpečnostní rada státu. Český protinávrh smlouvy byl následně Spojeným státům předán během srpna. Tato dohoda bude sjednávána v gesci ministerstva zahraničních věcí a bude zejména definovat funkce systému protiraketové obrany, účel zřízení radarové stanice v ČR, vymezí velení a kontrolu operací protiraketové obrany. Dále bude dohoda řešit vlastnictví majetku, charakterizovat součásti radarové stanice, její správu a základní zajištění bezpečnosti a bude upravovat práva a povinnosti obou stran v těchto otázkách. Podrobněji řeší také složení zde zaměstnaného personálu či návštěvy zařízení, náklady spojené s výstavbou, údržbou a provozem radarové stanice či případné nároky na náhradu škody

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie