Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 5. 2020 15:54

Videokonference předsedů vlád V4 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

V úterý 19. května 2020 se uskuteční videokonference předsedů vlád zemí Visegrádské čtyřky a německé kancléřky Angely Merkelové. Mezi hlavními tématy jednání bude vyjednávání o novém víceletém finančním rámci, obnova evropské ekonomiky a otevírání hranic v rámci EU.

Jednání předsedů vlád České republiky Andreje Babiše, Polska Mateusze Morawieckého, Maďarska Viktora Orbána a Slovenska Igora Matoviče s německou kancléřkou Angelou Merkelovou pořádá Česká republika v rámci svého předsednictví ve skupině V4. Setkání V4+DE již patří mezi tradiční formáty regionální spolupráce, vzhledem k pandemii covid-19 se však poprvé v historii uskuteční prostřednictvím videokonference.

Po vypuknutí pandemie v EU většina členských států přijala řadu národních opatření s cílem ochránit především vlastní občany. Tato videokonference symbolizuje návrat k nezbytné regionální a evropské spolupráci při jejich uvolňování a při řešení dopadů této globální krize.

Plán obnovy evropské ekonomiky ve spojení s jednáním o novém víceletém finančním rámci bude jedním z klíčových témat jednání. Dle posledních informací by měl být nový návrh Komise zveřejněn ve středu 27. května. Předsedové vlád budou s kancléřkou diskutovat také o nutnosti přijetí nové evropské průmyslové strategie, která posílí strategickou autonomii EU a sníží tak její závislost na dovozu  základního zboží a klíčových technologií ze třetích zemí.

Vzhledem k pozitivnímu vývoji pandemie covid-19 bude tématem jednání i postupné uvolňování hraničních kontrol. Zatímco na dalším omezení cest do EU ze třetích zemí panuje mezi členskými státy obecná shoda, uvolňování režimu na vnitřních hranicích neprobíhá jednotně. V této oblasti tak bude klíčová spolupráce zejména mezi sousedními státy. Vzhledem k blížící se hlavní turistické sezóně roste tlak na plné obnovení fungování schengenského prostoru, zdraví občanů však musí zůstat na prvním místě.

Jednání s německou kancléřkou je i příležitostí k debatě o prioritách německého předsednictví v Radě EU, které proběhne v druhé polovině roku 2020. Oproti původním předpokladům se jeho průběh dozajista ponese ve znamení obnovy evropské ekonomiky. Na řešení však čekají i další neodkladná témata jako brexit nebo reforma evropské azylové a migrační politiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X