Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 7. 2017 13:05

Visegrádská skupina a Izrael jednaly o spolupráci v ekonomice, migraci, terorismu a mírovém procesu

Společná tisková konference po jednání předsedů vlád zemí V4 s předsedou vlády Státu Izrael, 19. července 2017.
Společná tisková konference po jednání předsedů vlád zemí V4 s předsedou vlády Státu Izrael, 19. července 2017.
Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny, včetně premiéra Bohuslava Sobotky, pokračovali ve středu 19. července 2019 v programu summitu v Budapešti společným jednáním s předsedou vlády Státu Izrael Benjaminem Netanjahuem. Hlavními tématy diskuze byly vztahy mezi Evropskou unií a Izraelem či boj s terorismem.

Česká republika podle premiéra Bohuslava Sobotky velmi podporuje posílení vztahů mezi Evropskou unií a Izraelem. Jednání Asociační rady by se podle něj mělo uskutečnit co nejdříve. Zejména v oblastech jako je bezpečnost, kyberbezpečnost a boj proti terorismu je tato spolupráce velmi důležitá.

Během diskuze o otázce terorismu vyjádřili premiéři zemí V4 smutek a rozhořčení nad množstvím obětí, které si už útoky po celém světě vyžádaly. V boji s terorismem je podle nich potřeba reagovat rozhodně a efektivně. Jedním z nejúčinnějších nástrojů spolupráce v boji proti terorismu je pak výměna informací a spolupráce bezpečnostních složek.

Předsedové vlád zemí V4 diskutovali také o možnostech oživení blízkovýchodního mírového procesu. Bude podle nich důležité, jak bude pokračovat zahraniční politika USA v této oblasti. Vedle podstatné role USA však spatřují velký potenciál též v regionálním přístupu.

Evropská unie představuje pro Izrael významného obchodního partnera. V posledních pěti letech je dokonce jeho nejvýznamnějším obchodním partnerem s více než třetinovým podílem na objemu zahraničního obchodu. Premiéři V4 proto s premiérem Netanjahuem mluvili také o posílení obchodní spolupráce v dalších oblastech, jako jsou například energetika či věda, výzkum a inovace.

Předsedové vlád zemí V4 a Izraele na závěr přijali společné prohlášení, ve kterém deklarovali zájem na dalším rozvíjení vzájemné spolupráce například v oblasti vědy a výzkumu, kultury a podpoře vzájemného obchodu a investic.

Summit v Budapešti byl zahájen samostatným jednáním předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny. Během něj se věnovali především otázce migrace a dvojí kvalitě potravin. 

Premiér Bohuslav Sobotka se následně setká s premiérem Netanjahuem, aby s ním jednal o posílení vzájemné spolupráce mezi ČR a Izraelem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie