Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 11. 2021 9:32

Vláda Andreje Babiše v souladu s Ústavou podala demisi

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 11. listopadu 2021.
Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 11. listopadu 2021.
Vláda Andreje Babiše na mimořádné schůzi ve čtvrtek 11. listopadu 2021 podala demisi. Stalo se tak v souladu s Ústavou České republiky poté, co byla ve středu 10. listopadu ukončena ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Podle ustanovení Čl. 73 odst. 2 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podává vláda demisi vždy po skončení ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny vzešlé z parlamentních voleb. V letošním roce se volby do Poslanecké sněmovny konaly ve dnech 8. a 9. října a Poslanecká sněmovna ukončila ustavující schůzi zvolením nového vedení ve středu 10. listopadu.

„Veřejně jsem slíbil, že uděláme polistopadový rekord v rychlosti podání demise. To se stalo,“ konstatoval předseda vlády Andrej Babiš. „Zároveň jsem odeslal panu prezidentu republiky dopis, ve kterém ho informuji, že jsme se rozhodli podat demisi. Tento dopis převzala Kancelář prezidenta republiky v 8.30. Teď očekávám, že nás pan prezident pověří, abychom fungovali v demisi,“ doplnil premiér Babiš. Vláda v demisi podle něj bude dál zodpovědně plnit všechny povinnosti a úkoly až do jmenování vlády nové.

Výsledek jednání vlády 11. listopadu naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-11--listopadu-2021-191845/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie