Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 1. 2017 14:55

Vláda apeluje na města a obce, aby při výskytu smogové situace efektivněji využívaly zákonných nástrojů pro regulaci

Tisková konference po jednání vlády, 25. ledna 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 25. ledna 2017.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky na svém jednání ve středu 25. ledna vyslechla informaci ministra životního prostředí k aktuální smogové situaci v ČR a k možnostem, jak její dopady minimalizovat. Schválila také návrhy zákonů, které upravují oblast soudního znalectví a soudního překladatelství a tlumočnictví. Předseda vlády rovněž informoval členy vlády o vývoji situace týkající se vystoupení Velké Británie z EU a o krocích, které mají České republice zajistit co nejlepší pozici pro nadcházející vyjednávání.


Vláda se seznámila se situací po nedávném vystoupení britské premiérky Theresy Mayové, které jasně naznačilo cestu, kterou si britská vláda pro vystoupení z EU zvolila. Z projevu vyplynulo, že Velká Británie nemá zájem o polovičatá řešení v otázce vztahu s Unií, ale prosazuje variantu tzv. tvrdého brexitu.

„Je evidentní, že nadcházející jednání o vystoupení Velké Británie z EU nebudou jednoduchá, že nás čeká velmi komplikované nastavení vzájemných vztahů. Česká republika chce při vyjednáváních vystupovat v souladu s ostatními státy EU. Nicméně máme teď čas připravit si českou vyjednávací pozici. Zájmem vlády je dohodnout v zásadních otázkách širší shodu napříč celým politickým spektrem zastoupeným v Poslanecké sněmovně. Jsem totiž přesvědčen, že budeme mít ve vyjednáváních silnější pozici, pokud se budeme moci opřít o stanovisko širší politické reprezentace. Proto svolám schůzku zástupců všech stran zastoupených ve sněmovně, na které se budeme tímto problémem zabývat,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Informace ministra životního prostředí o aktuální smogové situaci

Ministr životního prostředí Richard Brabec na žádost premiéra Bohuslava Sobotky informoval členy vlády o aktuální smogové situaci a o krocích, které vláda v oblasti ochrany ovzduší podniká. Vláda se shodla, že současné právní normy jsou v této oblasti dostačující, ale města a obce zatím prakticky vůbec nevyužívají nástroje, které jim zákony dávají. Jedná se především o regulační plány a zavádění nízkoemisních zón, jež pomáhají redukovat množství škodlivin z osobní automobilové dopravy. Ta je jedním z největších zdrojů znečištění. Vláda Bohuslava Sobotky již prosadila novelu zákona o ochraně ovzduší, která mj. dává obcím větší kontrolní pravomoci, a vyhlásila už dvě etapy modernizace lokálních topenišť, tzv. kotlíkových dotací. Ke zlepšení kvality ovzduší také významně přispěly masivní investice do modernizace průmyslových provozů. Premiér Sobotka se o aktuální informace týkající se smogové situace v ČR osobně zajímá. V úterý 24. ledna 2017 navštívil společně s ministrem životního prostředí Brabcem Český hydrometeorologický ústav. 

Návrh zákonů o znalcích a zákona o soudních tlumočnících a překladatelích

Vláda schválila návrhy zákonů o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a o soudních tlumočnících a soudních překladatelích a návrh zákona, kterým se mění související právní předpisy. Ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem nově navržené právní normy oddělují problematiku soudního znalectví a soudního překladatelství a tlumočnictví. Pro obě profese by měly být nově stanoveny jasné kvalifikační předpoklady, po jejichž splnění bude mít dotyčný nárok na zapsání do příslušného seznamu. Zákony zavádějí i kontrolní mechanismy, jimiž se bude práce znalců a překladatelů posuzovat, a upravují i systém odměňování obou profesí.

Vláda také schválila Koncepci nákladní dopravy pro období 2017–2020 s výhledem do roku 2030, což je koncepční materiál, jenž řeší segment nákladní dopravy ve vztahu k růstu české ekonomiky i k ochraně životního prostředí. Odsouhlasila rovněž návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky na změny v pravidlech pro poskytování podpor malým a středním zemědělcům při nákupech zemědělské půdy a v pravidlech pro pojištění produkce školek, které se zaměřují na sadbu lesních dřevin.

Kompletní výsledky jednání najdete na: /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-25--ledna-2017-152873/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie