Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 9. 2016 16:11

Vláda B. Sobotky schválila státní rozpočet pro rok 2017 i valorizaci penzí

Tisková konference po jednání vlády 21. září 2016.
Tisková konference po jednání vlády 21. září 2016.
Koaliční kabinet Bohuslava Sobotky pokračuje v prorůstové a odpovědné politice. Ve středu 21. září 2016 vláda schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2017 s předpokládanými příjmy ve výši 1249,3 miliardy a výdaji 1309,3 miliardy korun. V rozpočtu jsou zahrnuty vládní priority včetně navyšování platů státních zaměstnanců, valorizace penzí, podpora investic či posilování bezpečnosti a obrany.

Rozpočet na rok 2017

Deficit státního rozpočtu pro příští rok by měl činit 60 miliard korun, což je o 10 miliard méně, než je schválený deficit pro rok 2016. Vláda chce i nadále schodek snižovat tak, aby to nemělo negativní vliv na hospodářský růst a fungování veřejných služeb jako je školství nebo sociální služby.

Pevně věřím, že návrh státního rozpočtu pro rok 2017 najde patřičnou podporu v rámci koaličních stran v Parlamentu ČR i u prezidenta republiky, tak aby mohla schválená opatření začít platit a vláda mohla pokračovat v prosazování pozitivních změn,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Více naleznete na: /cz/media-centrum/aktualne/premier-sobotka-vlada-schvalila-navrh-statniho-rozpoctu-pro-rok-2017--prioritami-jsou-bezpecnost--obrana--vyssi-platy-i-rust-duchodu-149061/.

Valorizace penzí

Od začátku příštího roku by se měly zvýšit penze v průměru o 308 korun měsíčně. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové dnes schválila vláda. Jde o další opatření, kterým chce vláda zlepšit životní podmínky seniorů. Mezi ta další patří například zastropování věku odchodu do důchodu na 65 letech, obnovení slevy na dani pro pracující důchodce či zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Ve zbytku funkčního období vlády chceme minimalizovat doplatky za léky pro pacienty nad 65 let. Připravovaným zákonem o sociálním bydlení pak chceme pomoci všem, kteří nemají bydlení či mohou mít problémy s financováním důstojného života – nevyhovující bytová situace se často týká právě seniorů,“ dodal předseda vlády Sobotka. Více najdete na: /cz/media-centrum/aktualne/premier-sobotka-pokracujeme-ve-zlepsovani-kvality-zivota-duchodcu-od-1-1-2017-se-prumerne-zvysi-duchody-o-308-korun-mesicne-149055/.

Zvýšení platů ve veřejném sektoru

Od 1. listopadu se navýší platy hasičů, policistů a dalších zaměstnanců ve veřejné sféře o 5 procent. Zvýšení nezahrnuje platy učitelů, které se od začátku září navýšily v průměru o 8 procent. Minulý týden také vláda schválila růst platů ve zdravotnictví od 1. ledna 2017 o 10 procent.

Jsem rád, že dobré výsledky české ekonomiky vláda efektivně promítá i do kvality veřejných služeb a rovněž do vyšších příjmů zaměstnanců,“ uvedl premiér Sobotka. Více naleznete na: /cz/media-centrum/aktualne/premier-sobotka-vlada-pokracuje-ve-zvysovani-platu-zamestnancu-149045/.

Platy státních zaměstnanců se zvyšovaly za vlády Bohuslava Sobotky už dvakrát, a to v listopadu 2014 o 3,5 procenta a v listopadu 2015 o 3 procenta. U zdravotníků se platy navýšily vždy od ledna 2014 a 2015 pokaždé o 5 procent.

Ve středu kabinet odsouhlasil mimo jiné také ratifikaci Pařížské dohody, která představuje důležitý zlom v boji s globálním oteplováním, změny stavebního zákona, novelu zákona o občanských průkazech a finanční pomoc Bulharsku v souvislosti s migrační krizí ve výši 20 milionů korun.

Kompletní výsledky jednání

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie