Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 9. 2017 12:16

Vláda Bohuslava Sobotky představuje výsledky své čtyřleté práce ve zprávě o plnění programového prohlášení

Vláda na dnešním zasedání v pondělí 25. září 2017 projednala a schválila Zprávu vlády Bohuslava Sobotky o plnění programového prohlášení 2014–2017. Jedná se o analytický materiál, který vyhodnocuje čtyři roky práce vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, především pak splněné body v rámci Programového prohlášení vlády. Vláda B. Sobotky je vůbec první vládou, která připravila takto komplexní vyhodnocení své činnosti, odvedené práce a splněných závazků.

Cílem zprávy je poskytnout občanům ucelenou a podrobnou informaci o tom, co se vládě podařilo během čtyř let jejího mandátu prosadit a změnit.

Vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL se pod vedením Bohuslava Sobotky podařilo naplnit většinu z úkolů, které si v Programovém prohlášení vlády, schváleném na schůzi vlády 12. února 2014, uložila. Mezi hlavní úspěšně splněné vládní priority patří opakované snížení deficitu státního rozpočtu, zrušení druhého důchodového pilíře, zavedení EET, kontrolních hlášení a dalších kroků vedoucích k zásadnímu zlepšení výběru daní, zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví či řada sociálně vstřícných opatření, jako například zavedení dlouhodobého ošetřovného, zavedení daňových slev na druhé a další dítě či zvýšení důchodů. Vláda prosadila také postupné zvýšení minimální mzdy z původních 8 500 na 12 200 korun, což je částka, která bude platit od 1. ledna 2018, a opakovaně zvýšila platy zaměstnancům ve veřejném sektoru.

Během vlády premiéra Sobotky rovněž došlo k zásadnímu zvýšení výkonnosti české ekonomiky. Podle zatím posledních údajů Českého statistického úřadu za druhé čtvrtletí roku 2017 vzrostl HDP meziročně o 4,5 procenta, což je výborný výsledek v rámci celé EU. Nezaměstnanost se už řadu měsíců pohybuje v rekordně nízké úrovni a je nejnižší v celé Evropské unii. Práci má rovněž rekordně nejvyšší počet lidí.

Vláda Bohuslava Sobotky je v historii České republiky teprve třetí, které se podařilo úspěšně dokončit celý čtyřletý mandát. Před ní se to podařilo pouze první vládě Václava Klause (1992–1996), která vládla první půlrok ještě za federálního státu, a kabinetu Miloše Zemana (1998–2002), který se opíral o tzv. opoziční smlouvu uzavřenou s největší opoziční stranou ODS.

Zpráva vlády Bohuslava Sobotky o plnění programového prohlášení 2014-2017

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie